Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS vo svete potvrdili u desiatich miliónov ľudí: Skutočné počty môžu byť podľa expertov vyššie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Koronavírus sa celosvetovo potvrdil už u viac ako desiatich miliónov ľudí. S odvolaním sa na vlastné štatistiky to napísala agentúra Reuters. Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorá šírenie nákazy tiež monitoruje, uvádza celkových 9,95 milióna pozitívnych nálezov SARS-CoV-2 vo všetkých štátoch.

Vyše 2,5 milióna infikovaných majú najhoršie zasiahnuté Spojené štáty, asi o polovicu menej Brazília. Posledný milión nakazených opäť pribudol za menej ako týždeň. Pozitívnych nálezov na koronavírus je tak za tento rok zhruba dvakrát toľko, než koľko ľudí sa ročne nakazí ťažkou formou chrípky. Svet pritom už veľmi skoro očakáva prekročenie ďalšieho smutného míľnika, keď počet zomrelých po komplikáciách spojených s covidom-19 prekročí pol milióna. Podľa JHU teraz v súvislosti s koronavírusom zomrelo 498.217 osôb. Asi polovica zo všetkých infikovaných sa však už z nákazy zotavila.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Pokorenie hranice desiatich miliónov pozitívnych prípadov prichádza v čase, keď mnoho silne zasiahnutých štátov uvoľňuje ochranné opatrenia a snaží sa nájsť spôsob, ako čo najlepšie pokračovať v normálnom živote a zároveň chrániť zdravie svojich obyvateľov. Odborníci varujú, že mimoriadny ekonomický a spoločenský režim zrejme bude musieť na niektorých miestach zostať v platnosti rok aj dlhšie, kým sa neobjaví účinná vakcína proti COVID-19. Európa, Severná a Latinská Amerika registrujú každá asi štvrtinu celkového počtu prípadov. Vyše 11 percent potvrdených nálezov koronavírusu sa nachádza v Ázii, na Blízkom východe je to deväť percent z celkového počtu.

Prvý nález SARS-CoV-2 sa preukázal 10. januára v Číne, ktorá bola pôvodným ohniskom nákazy. Ťažisko pandémie sa následne presunulo do Európy, potom do USA a do Ruska. V súčasnosti je za epicentrum šírenia choroby považovaná Latinská Amerika. Brazília denne zaznamenáva desiatky tisíc novo nakazených, podobné počty však hlási aj India. Asi tretina zo všetkých infikovaných z posledného týždňa pochádza práve z týchto dvoch krajín. Experti naďalej varujú, že kvôli nedostatočným testovacím kapacitám v mnohých krajinách sú skutočné počty nakazených výrazne vyššie.

Viac o téme: SvetObetePočetExpertiPrípadyKoronavírusVarovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu