Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Počet úmrtí prekročil pol milióna, Brazília má za sebou najhorší týždeň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

BALTIMORE - Globálny počet úmrtí súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu prekročil hranicu pol milióna (500.306 k polnoci SELČ). Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v nedeľu na svojej stránke zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

Približne jedno zo štyroch týchto úmrtí bolo zaznamenaných v USA, ktoré majú najviac obetí na svete — 125.763. Za nimi nasleduje Brazília s 57 070 úmrtiami; z tejto juhoamerickej krajiny pochádza približne jedna z deviatich obetí. Vo Veľkej Británii zomrelo na komplikácie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 najmenej 43.634 ľudí.

Počet úmrtí v Spojených štátoch, kde žije približne 330 miliónov obyvateľov, je najvyšší v absolútnych číslach, ale vo vzťahu k počtu obyvateľov sú na tom niektoré európske krajiny horšie. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v USA zomrelo zaokrúhlene 38 ľudí na 100.000 obyvateľov, v Spojenom kráľovstve 66, v Taliansku 57 a vo Švédsku 52.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Skutočný počet obetí vírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Číne koncom decembra minulého roka, sa všeobecne považuje za oveľa vyšší. Odborníci tvrdia, že najmä v ranej fáze zomrelo veľa ľudí na ochorenie COVID-19 bez toho, aby boli testovaní, píše agentúra AP.

KORONAVÍRUS Počet úmrtí prekročil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

Internetová stránka Univerzity Johnsa Hopkinsa univerzity sa neustále aktualizuje o prichádzajúce údaje, preto tam uvádzaná bilancia býva odlišná od oficiálnych údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), upozorňuje agentúra DPA.

Zatiaľ čo podľa americkej univerzity počet ľudí infikovaných novým koronavírusom presiahol hranicu desať miliónov, WHO v nedeľu uvádzala vyše 9,84 milióna potvrdených infekcií a 495.760 úmrtí. Podľa WHO bolo v sobotu hlásených 189.000 nových prípadov nákazy, z toho 62 percent v Severnej a Južnej Amerike, čo je doteraz najvyšší denný nárast.

Brazília má za sebou najhorší týždeň v počte nových prípadov nákazy

V Brazílii pribudlo za uplynulých 24 hodín 30.476 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a ďalších 552 úmrtí. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet nakazených dosiahol 1.344.143 a počet úmrtí stúpol na 57.622, čo Brazíliu radí na druhé miesto na svete po USA. Viac ako polovica infikovaných sa medzičasom uzdravila, informuje agentúra TASS.

Epicentrom epidémie v Brazílii zostáva štát Sao Paulo (271.737 prípadov infekcie a 14.338 úmrtí) vrátane svojho rovnomenného hlavného mesta, v ktorom žije viac ako 21 miliónov ľudí. Krátko po tom, čo úrady oznámili postupné uvoľňovanie obmedzení súvisiacich s koronavírusom, začal narastať počet nových prípadov a karanténne opatrenia museli byť opäť sprísnené.

KORONAVÍRUS Počet úmrtí prekročil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

Veľké ohniská epidémie boli hlásené aj v susednom štáte Rio de Janeiro (111.298 nakazených a 9819 úmrtí) a v regióne Seara na severovýchode (107.568 nakazených a 5999 úmrtí). V Brazílii bol prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdený 26. februára. Ministerstvo zdravotníctva  predpokladá, že situácia sa stabilizuje do júla a v auguste sa šírenie nákazy začne spomaľovať.

Brazília má za sebou najhorší týždeň pokiaľ ide o nové prípady nákazy. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva ich zaznamenala do nedele 259.105. Počet úmrtí (7005) bol uplynulý týždeň o niečo nižší ako predchádzajúci (7285).

Proti brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, ktorý koronavírusovú pandémiu označil na začiatku za "chrípočku", sa v nedeľu opäť konali demonštrácie. Na pláži Copacabana v Riu de Janeiro vojenská polícia tvrdo zasiahla proti davu okolo 200 ľudí. V hlavnom meste Brazília demonštranti umiestnili na trávnik pred Kongresom 1000 krížov s nápisom "Bolsonaro, prestaň popierať!", aby vzdali hold obetiam choroby COVID-19, uviedla agentúra AFP.

Viac o téme: úmrtiaPrípadyBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu