Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Európska únia prispeje na boj s COVID-19 ďalšími 4,9 miliardami eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia prisľúbila v sobotu na začiatok virtuálneho darcovského summitu, ktorého cieľom je získanie financií na vývoj vakcín proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2, ďalších 4,9 miliardy eur. Tie majú byť použité na podporu najviac zasiahnutých krajín, uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, píše agentúra DPA.

Každý človek na svete musí mať prístup k testom, lekárskej starostlivosti a očkovacej látke - je jedno kde žije, odkiaľ pochádza či ako vyzerá, uviedla šéfka EK. EK, ktorá je spoluorganizátorom spomenutej akcie, spresnila, že ide o súčasť celosvetovej kampane "Globálny cieľ: zjednotiť sa pre našu budúcnosť". Počas virtuálnej darcovskej konferencie vystúpili s prejavmi okrem vedcov aj viacerí významní politici, ako napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky premiér Emmanuel Macron.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Merkelová oznámila, že Nemecko chce na boj s pandémiou ochorenia COVID-19 vyčleniť ďalších 383 miliónov eur. "Som pevne presvedčená, že očkovacie látke, testy a lieky musia byť prístupné a cenovo dostupné na celom svete. K tomuto cieľu musíme spoločne smerovať," vyzvala Merkelová. V sobotu večer sa navyše uskutoční aj online koncert svetoznámych hudobných hviezd. Vystúpia napríklad Justin Bieber, Shakira, Coldplay či Miley Cyrus.

Na darcovskom summite na boj s COVID-19 sa vyzbieralo 6,15 miliardy eur

Sumu 6,15 miliardy eur sa podarilo vyzbierať počas sobotňajšieho darcovského summitu s cieľom získať financie na vývoj vakcín proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 a zdravotnícku starostlivosť. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že len EÚ a Nemecko prispeli dokopy sumou 5,3 miliardy eur.

Vysokými finančnými čiastkami prispeli napríklad aj Spojené štáty či Kanada. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová výsledok zbierky označila za neuveriteľný výsledok. Ide podľa jej slov o moment, ktorý spája vlády, filantropov či zdravotnícke organizácie. Európska komisia túto darcovskú konferenciu zorganizovala spoločne s newyorskou mimovládnou organizáciou Global Citizen.

V sobotu večer o 20.00 h SELČ sa ešte uskutoční online koncert svetoznámych hudobných hviezd. Vystúpia na ňom napríklad Justin Bieber, Shakira, Coldplay či Miley Cyrus. Ako píše agentúra DPA, to, kedy budú k dispozícii účinné vakcíny proti koronavírusu, zatiaľ nie je jasné. Podľa odhadov generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa bude na boj s pandémiou ochorenia COVID-19 potrebných zhruba 36 miliárd eur.

Viac o téme: SummitVakcínaPríspevokAngela MerkelováKoronavírusUrsula von der LeyenováCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu