Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia v Seattle sa zvrháva! Streľba a znásilňovanie sú na dennom poriadku: Rázny krok starostky

Nepokoje v Capitol Hill.
Nepokoje v Capitol Hill. (Zdroj: Reprofoto - Twitter/Pacino)

SEATTLE - Starostka Seattlu plánuje zrušiť bezpolicejnú autonómnu zónu, v ktorej sa schádzajú ozbrojení protestujúci proti rasizmu a policajnému násiliu. Cez víkend tu boli traja ľudia postrelení.

Je na čase obnoviť poriadok, uviedla starostka Jenny Durkanová na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, že situáciu ťažko znášajú tamojší rezidenti a firmy. Demonštranti začiatkom júna obsadili niekoľko ulíc v centre mesta. Protestujú proti policajnej brutalite voči černochom a proti zakorenenému rasizmu v americkej spoločnosti.

Protesty sa v USA zvrhávajú na násilnosti: Muž v Seattli vošiel medzi ľudí so zbraňou v ruke

Policajné kontroly sa následne z miesta stiahli. Americký prezident Donald Trump vyčítal Durkanovej a guvernérovi amerického štátu Washington nečinnosť a opakovane žiadal, aby obnovili kontrolu nad mestom. Oznámenie starostky prichádza potom, čo bol na mieste v noci na sobotu zastrelený devätnásťročný mladík a dvoch ďalších ľudí cez víkend streľba zranila. Durkanová uviedla, že nebolo správne nechať priestor bez dozoru polície. Dodala ale, že strážcovia zákona sa do oblasti vrátia pokojným spôsobom.

Protesty, ktoré krajina nezažila od 60. rokov minulého storočia, otriasajú desiatkami amerických miest už viac ako tri týždne. Demonštráciu začalo video, na ktorom belošský policajt kľačí takmer deväť minút na krku zatýkaného černocha George Floyda, ktorý opakovane hovorí, že nemôže dýchať. Floyd bol krátko po zákroku vyhlásený za mŕtveho.

Viac o téme: NepokojeSmrťPrestrelkyBlack lives matter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu