Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americké jednotky zabili sedem džihádistov: Stalo sa to počas náletov vzdušných síl

Americké vzdušné sily
Americké vzdušné sily (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sedem džihádistov zahynulo v Somálsku pri nálete amerických vzdušných síl na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovalo Africké velenie ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM).

Nálet sa uskutočnil po tom, čo ozbrojenci z IS zaútočili v somálskom prístave Bosaso v regióne Puntland na jednotky amerických spojencov. Vo vyhlásení U.S. AFRICOM-u sa uvádza, že americké jednotky sa v čase náletu nachádzali v oblasti, aby "radili a pomáhali" somálskym jednotkám. Veliteľstvo dodalo, že pri leteckom útoku nezahynuli ani neutrpeli zranenia žiadni civilisti.

IS sa v Somálsku, najmä v oblasti Puntland, pokúša získavať nových členov. Podľa odborníkov však počet tamojších bojovníkov IS nie je známy a je iba nepatrný oproti milíciám extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktoré sú napojené na teroristickú sieť al-Káida a predstavujú najnebezpečnejšiu extrémistickú skupinu v Afrike.

Medzinárodne uznaná vláda v metropole Mogadišo bojuje proti ozbrojencom aš-Šabábu už od roku 2008. Z hlavného mesta sa ich silám Africkej únie (AÚ) podarilo vytlačiť v roku 2011. Somálsko postihol po začiatku občianskej vojny v roku 1991 dlhoročný chaos a hlboký politický rozvrat, z ktorého sa krajina dostáva len postupne.

Viac o téme: TeroristiMŕtviNáletyUSASomálskoDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu