Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lukašenkovho vyzývateľa podozrievajú z prania špinavých peňazí a krátenia dane

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

MINSK - Viac ako desať ľudí zatkli v Bielorusku počas razie v banke, na ktorej čele ešte nedávno stál Viktor Babaryko, oponent prezidenta Alexandra Lukašenka a pravdepodobný kandidát augustových prezidentských volieb. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Razia v najväčšej banke v Bielorusku - Belgazprombank -, ktorá je dcérskou spoločnosťou ruského energetického gigantu Gazprom, sa uskutočnila ešte vo štvrtok. Šéf bieloruskej KGB Ivan Terteľ podľa spravodajského portálu TUT.by v piatok vyhlásil, že vyšetrovatelia majú dôkazy o Babarykovej účasti na protizákonnej činnosti.

Spresnil, že zadržaní sú podozriví z legalizácie príjmov získaných protizákonným spôsobom a vyhýbania sa plateniu daní v obzvlášť veľkom objeme. Dodal, že nie je možné, aby Babaryko ako riaditeľ banky o ich konaní nevedel.

Lukašenko vo svojom vyhlásení pred novinármi uviedol, že všetci zadržaní spolupracujú s políciou a vydávajú vyšetrovateľom peniaze, ktoré získali nezákonnou cestou. Dodal, že k vyšetrovaniu mieni prizvať aj Interpol a vyšetrovacie orgány európskych štátov, Ruska i USA, aby "analyzovali dokumenty získané bieloruskými vyšetrovateľmi".

Gazprom a jeho banka Gazprombank odsúdili zatknutia najvyššie postavených manažérov banky i ľudí, ktorí z nej dávnejšie prešli do iných firiem, ako aj personálne zmeny na riadiacich postoch v banke, ktoré nasledovali po razii. Gazprom vo svojom vyhlásení upozornil, že ide o "zjavné porušenie" bieloruského práva. Avizoval, že podnikne právne kroky.

Samotný Babaryko, ktorý banku Belgazprombank viedol 20 rokov - do mája tohto roku -, vo štvrtok na svojom konte na kanáli YouTube uviedol, že razie v Belgazprombanku a ďalších spoločnostiach, ktoré súvisia s jeho osobou, sú "nátlakovou taktikou".

Zdôraznil, že banka za jeho vedenia prešla auditmi bieloruských i zahraničných spoločností a voči jej činnosti nikdy nemali výhrady ani bieloruské vládne orgány. Incident podľa neho "jasne ukazuje, že predstavitelia súčasného vedenia sú pripravení použiť akékoľvek prostriedky, aby zabránili spravodlivým voľbám" v Bielorusku.

Vyhlásil, že očakával, že tlak bude vyvíjaný naňho osobne. Fakt, že štátne kontrolné orgány a KGB "idú" po jeho priateľoch a bývalých kolegoch, označil za dôkaz, že naňho osobne "nič nenašli". Zdôraznil, že tieto kroky vedenia krajiny majú na ľudí v jeho štábe opačný efekt - nedali sa zastrašiť, ale naopak pracujú ešte aktívnejšie.

Babaryko rozhodne vylúčil stiahnutie svojej kandidatúry z prezidentských volieb. Uviedol, že jeho tím zozbieral viac ako 100.000 podporovateľov a predloží ich volebnej komisii ako súčasť dokladov potrebných na registráciu kandidáta prezidentských volieb.

V súvislosti s avizovanými prezidentskými voľbami bieloruské vedenie v posledných týždňoch pritvrdilo prenasledovanie predstaviteľov a prívržencov opozície, pričom viacerí z nich boli zadržaní. Medzi zadržanými sa koncom mája ocitol aj obľúbený bloger Siarhej Cichanovskij, ktorého manželka Svitlana a jej štáb na zhromaždeniach zbierali podpisy na podporu jej kandidatúry v prezidentských voľbách.

Lukašenko je prezidentom Bieloruska od roku 1994 a nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte ďalšie dve funkčné obdobia. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá monitoruje predvolebné kampane i samotné hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.

Viac o téme: PeniazeDaneBieloruskoAlexander LukašenkoViktor Babbaryko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu