Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stiahnutie časti vojsk USA z Nemecka prispeje k zníženiu napätia, hovorí Zacharovová

Marija Zacharovová
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Zníženie počtu príslušníkov ozbrojených síl USA na území Nemecka prispeje k zníženiu vojensko-politického napätia v tejto oblasti, uviedla vo štvrtok podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Zacharovová sa k početnému stavu amerických vojsk v Nemecku vyjadrila po tom, čo prezident Donald Trump nariadil jeho zníženie. Do septembra 2020 by sa tak mal počet amerických vojakov v Nemecku znížiť o približne 9500 na zhruba 25.000.

"Pokiaľ ide o nás, privítali by sme akýkoľvek krok Washingtonu, ktorý by skutočne viedol k zníženiu jeho vojenskej prítomnosti v Európe. Takéto kroky by nepochybne prispeli k zníženiu konfrontačného potenciálu a vojensko-politického napätia v euroatlantickom priestore," povedala na brífingu v Moskve Zacharovová.

"Dovoľte, aby som vám pripomenula, že Moskva vždy hovorila, že udržiavanie značného početného stavu amerických vojsk v Nemecku aj po jeho zjednotení v roku 1990 je pozostatkom z obdobia studenej vojny," dodala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Viac o téme: Stiahnutie vojskRuskoNemeckoMoskvaSpojené štátyMarija Zacharovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu