Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezident USA verzus Medzinárodný trestný súd: Trump povolil sankcie voči jeho zamestnancom

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal v stredu dekrét, ktorým autorizuje sankcie proti jednotlivcom zapojeným do vyšetrovania možných vojnových zločinov amerických jednotiek v Afganistane Medzinárodným trestným súdom (ICC), píše agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP minister spravodlivosti Bill Barr v stanovisku uviedol, že "cudzie mocnosti ako Rusko manipulujú ICC v snahe dosiahnuť vlastné ciele". Spojené štáty jurisdikciu ICC neuznávajú, nie sú členom tohto medzinárodného orgánu a odmietajú s ním spolupracovať.

Dekrét umožňuje ministrovi zahraničných Mikeovi Pompeovi, aby po konzultácii s ministrom financií Stevenom Mnuchinom zablokoval v USA aktíva zamestnancov ICC, ktorí sa zúčastňujú na vyšetrovaní. Pompeo takisto môže týmto osobám zakázať vstup do krajiny.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Odvolací senát ICC rozhodol začiatkom marca v prospech žiadosti prokurátorov o začatie vyšetrovania možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Afganistane, ktoré má byť vedené voči militantnému hnutiu Taliban, afganským silám, ako aj príslušníkom americkej armády a spravodajských služieb. Trumpova administratíva toto rozhodnutie kritizovala. Pompeo ho nazval "bezohľadným".

Borrell je "vážne znepokojený" Trumpom

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyjadril vo štvrtok "vážne znepokojenie" v súvislosti s dekrétom amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý autorizuje sankcie voči zamestnancom Medzinárodného trestného súdu (ICC) zapojeným do vyšetrovania amerických jednotiek v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

"Určite ide o vážny problém, pretože my ako Európska únia sme vytrvalými podporovateľmi ICC", uviedol Borrell.

Viac o téme: SankcieDonald TrumpWashingtonMedzinárodný trestný súdSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu