Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump ohlásil obnovenie svojich predvolebných zhromaždení

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že sa rozhodol obnoviť svoje predvolebné mítingy, ktoré boli pozastavené pre pandémiu koronavírusu. Prvé takéto zhromaždenie usporiada už na budúci piatok v meste Tulsa v americkom štáte Oklahoma. Nasledovať budú mítingy v amerických štátoch Florida, Arizona a Severná Karolína, informuje agentúra AFP.

Trump takýto reštart predvolebnej kampane ohlásil počas stretnutia s predstaviteľmi svojich afroamerických podporovateľov, ktorých pozval do Bieleho domu na schôdzku za okrúhlym stolom. Na margo nadchádzajúcich mítingov povedal, že "budú veľké". Obrovské zhromaždenia sa stali v roku 2016 charakteristickým znakom Trumpovej vtedajšej predvolebnej kampane, pričom prezident sa dodnes rád vychvaľuje tým, ako vtedy dokázal svojimi prívržencami zaplniť celé štadióny, píše agentúra DPA.

Tento rok však v marci jeho mítingy prerušila pandémia koronavírusu, pričom samotný Trump sa dožadoval čo najskoršieho obnovenia predvolebnej kampane. Trump aktuálne zaostáva v predvolebných prieskumoch verejnej mienky za svojim demokratickým rivalom, bývalým viceprezidentom USA, Joeom Bidenom, pripomína agentúra AFP. Konanie nových zhromaždení oznámil prezident v čase, keď sa už v USA postupne uvoľňujú obmedzenia pohybu, ktoré boli pre riziko šírenia nového koronavírusu v platnosti celé mesiace.

Miestni zdravotníci sa však aj napriek uvoľneniam stále zasadzujú proti veľkým zhromaždeniam, akými sú napríklad športové podujatia či koncerty, a obzvlášť zhromaždenia v krytom priestore, kde je riziko prenosu vírusu ešte väčšie. Obávajú sa tiež druhej vlny nákazy. V mnohých oblastiach v USA, kde už došlo k uvoľneniam obmedzení a ľudia sa zhromažďujú, pričom od seba často nezachovávajú odporúčaný odstup, zaznamenávajú v ostatnom čase nárast v počte nových prípadov nákazy koronavírsom, pripomína DPA.

Viac o téme: Donald TrumpZhromaždeniaVoľby v USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu