Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Eurokomisia odporúča postupné otváranie vonkajších hraníc EÚ od 1. júla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Maarty)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by sa opätovné otváranie vonkajších hraníc Európskej únie malo diať na základe spoločného koordinovaného prístupu.

Komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach, zavedené z dôvodu šírenia choroby COVID-19, zrušili do 15. júna, dočasné obmedzenie pre nepodstatné cestovanie do priestoru EÚ predĺžili do 30. júna, a od 1. júla stanovili spoločný prístup k postupnému zrušeniu cestovných obmedzení aj na vonkajších hraniciach Únie.

Vzhľadom na to, že zdravotná situácia v niektorých krajinách mimo EÚ je i naďalej kritická, EK v tejto fáze nenavrhuje všeobecné zrušenie cestovných obmedzení. Zákaz vstupu by mal platiť len pre cestujúcich z krajín, ktoré spoločne určia členské štáty. V prípade krajín, pre ktoré budú aj naďalej platiť cestovné obmedzenia do EÚ, eurokomisia navrhuje rozšíriť kategórie povolených cestujúcich tak, aby zahŕňali zahraničných študentov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Komisia zároveň vydala členským štátom usmernenie, ktorým chce zabezpečiť, aby obnovenie vízových operácií v zahraničí bolo dobre koordinované a pomohlo pri postupnom rušení cestovných obmedzení. Pobytové vízum do EÚ potrebujú občania 105 krajín sveta. Komisárka Johanssonová v správe pre médiá uviedla, že EK po zrušení všetkých kontrol na vnútorných hraniciach Európskej únie od 1. júla navrhuje aj jasný a flexibilný prístup k odstráneniu cestovných obmedzení na jej vonkajších hraniciach.

Podľa exekutívy Európskej únie by sa zrušenie cestovných obmedzení od 1. júla malo týkať cestujúcich z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Kosova, Severného Macedónska a Srbska, pretože epidemiologická situácia v týchto krajinách je podobná alebo lepšia ako situácia v krajinách Únie.

Viac o téme: HranicePandémiaEurópska úniaKoronavírusEurópska komisiaVonkajšie hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu