Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Palestínčania vypracovali protinávrh k Trumpovmu plánu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

RAMALLÁH - Palestínska samospráva vypracovala protinávrh k plánu na riešenie situácie na Blízkom východe, ktorý v januári tohto roku predložil prezident Spojených štátov Donald Trump. V utorok o tom podľa agentúry AFP informoval palestínsky premiér Muhammad Ištajja.

Spresnil, že Palestínska samospráva v ňom navrhuje vytvorenie "suverénneho palestínskeho štátu, nezávislého a demilitarizovaného" s "drobnými úpravami hraníc, ak to bude potrebné", dodala agentúra AFP. Ištajja v utorok po zasadnutí palestínskej vlády v Ramalláhu pred novinármi vyhlásil, že Palestínska samospráva "pred niekoľkými dňami" predložila tzv. blízkovýchodnému kvartetu - EÚ, Spojeným štátom, Rusku a OSN - svoj protinávrh k Trumpovmu plánu ako reakciu na Izraelom plánované anektovanie častí Predjordánska, a to k 1. júlu.

Podľa denníka The Jerusalem Post (JP) Ištajja spresnil, že ide o štyriapolstranový dokument, ktorý ešte nebol zverejnený ani hodnotený. Uviedol však, že je to "východiskový bod" v reakcii Palestínskej samosprávy na kroky Izraela. Táto reakcia má dve fázy: prvá sa týka aktivít Palestínčanov pred 1. júlom, druhá po tomto termíne, ktorý Izrael nedávno označil za možný dátum, keď začne uplatňovať svoju suverenitu nad Predjordánskom.

JP napísal, že ak by izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že k anektovaniu častí západného brehu Jordánu pristúpi 1. júla, Palestínčania by ako nástroj na zastrašenie Izraela využili tlak medzinárodného spoločenstva a hrozbu úplného prerušenia vzťahov medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou. Ištajja v tejto súvislosti vyjadril nádej, že problémy, s ktorými Netanjahu zápasí na vnútropolitickej scéne, povedú k odkladu rozhodnutia vo veci anexie.

Anexia sa uskutoční po 1. júli

Ak by Netanjahu oznámil, že anexia sa uskutoční po 1. júli, potom Palestínčania podľa Ištajju jednostranne vyhlásia svoj suverénny štát v hraniciach spred roku 1967. Palestínsky premiér označil izraelské plány na anexiu častí Predjordánska za ohrozenie existencie palestínskeho národa. Dodal, že ak Izrael bude pokračovať v procese anexie, Ramalláh to bude považovať za vážne porušenie dohôd s Palestínskou samosprávou. Ištajja pripomenul, že tak ako sa nedávno skončila bezpečnostná koordinácia s Izraelom, je teraz "na stole" aj uznanie Izraela.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom. Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom povoľuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

V americkom pláne sa im ako hlavné mesto možného palestínskeho štátu navrhuje dedina Abú Dís, ležiaca v tesnej blízkosti východného Jeruzalema, za bezpečnostným múrom vybudovaným na tomto území Izraelom. Trumpom prezentovaný plán odmietli Palestínčania, Liga arabských štátov i Organizácia islamskej spolupráce.

Viac o téme: NávrhPlánDonald TrumpBlízky východPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu