Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Poľsko hlási rekord: Novoinfikovaných bolo v sobotu najviac od začiatku pandémie

V Poľsku sa v sobotu objavilo 576 nových prípadov nákazy koronavírusom
V Poľsku sa v sobotu objavilo 576 nových prípadov nákazy koronavírusom (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - V Poľsku sa v sobotu objavilo 576 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je podľa poľských médií najviac od začiatku epidémie choroby covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Veľkú časť medzi novo infikovanými tvorí baníci z uhoľnej bane Zofiówka vo Sliezskom vojvodstve.

K sobotňajšiemu večeru poľské ministerstvo zdravotníctva evidovalo celkom 25.986 nakazených koronavírusom, 1153 ľudí v dôsledku komplikácií sprevádzajúcich chorobu covid-19 zomrelo. Smrteľných prípadov pribudlo za sobotu desať.

Z 576 ľudí, ktorí novo pribudli do evidencie nakazených koronavírusom, 351 pripadá na Sliezske vojvodstvo a medzi nimi 346 na baňu Zofiówka spadajúcu pod štátnu ťažobnú spoločnosť Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW). Táto firma informovala, že sa v jej baniach nakazilo celkom 2756 zamestnancov, hlavne na dole Zofiówka a Pniówek. Dobývanie uhlia v Pniówku bolo obmedzené, informovala agentúra Reuters. Iná štátna ťažobná firma, Polska Grupa Górnicza, minulý mesiac kvôli šíreniu nákazy niekoľko dolov na prechodnú dobu uzavrela.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pandémia covidu-19 ešte zhoršila finančnú situáciu poľských uhoľných baní, ktoré sa už pred ňou stretávali s poklesom dopytu, nízkymi cenami a hromadením vyťaženého uhlia. Poľská národno konzervatívna vláda chce v najbližších týždňoch predstaviť plán reštrukturalizácie tohto odvetvia. Podobne aj v Českej republike sa koronavírus rozšíril medzi zamestnancami Dolu Darkov v Karvinej a ich blízkymi. Teraz sa tam uhlie neťaží a robia sa tam len práce nevyhnutné pre zaistenie bezpečného chodu bane.

Viac o téme: PandémiaPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu