Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vandalizmus počas protestov v Británii: FOTO Demonštranti zničili sochu otrokára

Demonštranti zničili sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona Zobraziť galériu (3)
Demonštranti zničili sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona (Zdroj: SITA/Ben Birchall/PA via AP)

BRISTOL - Účastníci demonštrácie proti rasizmu v britskom meste Bristol v nedeľu pomocou lán strhli bronzovú sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona a následne ju hodili do vôd prístavného kanálu.

Britská ministerka vnútra Priti Patelová tento čin označila sa "absolútne nehanebný" a miestna polícia prisľúbila, že strhnutie sochy bude vyšetrovať, informovala tlačová agentúra AFP. "Ide o porušenie verejného poriadku a odklon od pôvodných cieľov demonštrantov. Takéto konanie je neprijateľné a predstavuje vandalizmus, aký sme videli už včera v Londýne," uviedla Patelová pre spravodajskú stanicu Sky News.

Demonštranti zničili sochu obchodníka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ben Birchall/PA via AP)

Šéf miestnej polície Andy Bennett uviedol, že na nedeľňajšej demonštrácii v Bristole, ktorá bola súčasťou globálnej iniciatívy s názvom "Black Lives Matter", sa zúčastnilo zhruba 10.000 osôb. Edward Colston (1636–1721) pochádzal zo zámožnej anglickej obchodníckej rodiny a v roku 1680 začal pracovať pre spoločnosť Royal African Company (RAC), ktorá mala v tom čase monopol na obchodovanie so západoafrickými otrokmi.

Demonštranti zničili sochu obchodníka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ben Birchall/PA via AP)

Spoločnosť RAC podľa historikov predala v rokoch 1672 až 1689 do karibskej oblasti, ako aj do Severnej a Južnej Ameriky približne 100.000 otrokov zo západnej Afriky. Colston si neskôr napravil reputáciu ako filantrop, ktorý finančne podporoval školy a nemocnice v Bristole i Londýne. Jeho 5,5 metra vysoká bronzová socha stála v centre Bristolu od roku 1895. Mesto má po Colstonovi pomenovanú aj školu.

Viac o téme: SochaProtestyVeľká BritániaEdward Colston
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu