Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Originálny protest na ochranu klímy v Kodani: Nemohli sa zhromaždiť, poradili si po svojom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánski študenti zorganizovali v piatok originálnu demonštráciu za ochranu klímy: pred budovou parlamentu v Kodani rozostavili približne 400 párov topánok. Informovala o tom agentúra DPA.

V Dánsku stále platí zákaz zhromaždení s účasťou viac ako desať osôb, takže na proteste pred parlamentom sa fyzicky zúčastnilo len niekoľko organizátorov. Zvyšní "účastníci" boli symbolicky zastúpení iba topánkami. Študenti požadovali, aby vláda dánskej sociálnodemokratickej premiérky Mette Frederiksenovej začala plniť svoje prísľuby týkajúce sa opatrení proti globálnemu otepľovaniu.

V boji proti pandémii ochorenia COVID-19 dánska vláda podľa študentov preukázala až imponujúcu schopnosť konať. "Chceme vidieť rovnakú snahu, aká bola vyvinutá proti koronavírusu, aj v prospech klímy," povedala pre DPA hovorkyňa dánskeho zeleného študentského hnutia, ktoré akciu pred parlamentom zorganizovalo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podobné akcie sa majú v dohľadnej dobe uskutočniť aj v ďalších dánskych mestách, napríklad v Aarhuse či Aalborgu. Po ukončení "topánkových" protestov bude použitá obuv venovaná Červenému krížu. Dánsko zareagovalo na koronavírusovú krízu mimoriadne skoro a prísnymi opatreniami už v polovici marca.

Viac o téme: DánskoŠtudentiTopánkyKodaňOchrana klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu