Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Separatisti v Jemene ukradli bankovky v hodnote 64 miliárd rialov

Juhojemenskí separatisti odcudzili 64 miliárd rialov
Juhojemenskí separatisti odcudzili 64 miliárd rialov (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File))

ADEN - Juhojemenskí separatisti odcudzili 64 miliárd rialov (227 miliónov eur) z konvoja, ktorý prevážal bankovky do jemenskej centrálnej banky. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Nových bankoviek, ktoré boli vytlačené v Rusku pre jemenskú medzinárodne uznanú vládu, sa v sobotu zmocnili jednotky lojálne Južnej prechodnej rade (STC). ento separatistický orgán vyhlásil koncom apríla v južnom Jemene vlastnú samosprávu, pričom obvinil centrálnu vládu z neschopnosti a korupcie.

 Prepadnutie konvoja je jedným z opatrení, ktoré majú "zastaviť zdroje korupcie a zabrániť využívaniu verejných financií na podporu terorizmu," uvádza sa vo vyhlásení STC. Tento incident môže podľa agentúry Reuters ohroziť krehké prímerie, ktoré panuje medzi jednotkami STC a silami centrálnej vlády. Tie sú oficiálne spojencami v pokračujúcej vojne voči jemenským šiitským povstalcom, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná.

Južný Jemen bol v minulosti samostatnou krajinou a v posledných rokoch - v chaose občianskej vojny - sa oživili snahy tamojších separatistov o opätovné odtrhnutie. Hlavnou baštou separatistov je juhojemenské prístavné mesto Aden, ktoré je zároveň dočasným sídlom centrálnej vlády. Občianska vojna v chudobnom Jemene zdevastovala tamojšiu ekonomiku a zdravotníctvo. OSN považuje situáciu v Jemene za najhoršiu humanitárnu krízu súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu