Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

India vyhostila za údajnú špionáž dvoch členov pakistanskej diplomatickej misie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - India v nedeľu vyhostila z krajiny dvoch zamestnancov pakistanskej diplomatickej misie v Naí Dillí za údajné "špionážne aktivity". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničných vecí.

"Vláda vyhlásila oboch týchto predstaviteľov za neželané osoby za zapojenie sa do aktivít nezlučiteľných s ich statusom členov diplomatickej misie," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Na opustenie krajiny majú 24 hodín, dodalo ministerstvo s tým, že pakistanskému chargé d'affaires bol adresovaný "silný protest" voči údajným špionážnym aktivitám dvojice.

K vyhosteniu prišlo niekoľko týždňov po tom, ako sa v Nemecku konal súdny proces s indickým občanom obvineným zo špionáže kašmírskej komunity a komunity Sikhov pre tajné služby v Naí Dillí. India a Pakistan viedli medzi sebou od získania nezávislosti od Británie v roku 1947 tri vojny vrátane dvoch o sporné pohraničné územie Kašmíru.

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha ozbrojené povstanie proti indickej vláde už od roku 1989. Boje si odvtedy vyžiadali desiatky tisíc obetí prevažne z radov civilistov. V Kašmíri je v nasadení viac než 500.000 indických vojakov.

Viac o téme: ŠpionážIndiaPakistanMisia. vyhostenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu