Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia, USA, Kanada a Austrália obvinili Čínu: Porušuje svoje medzinárodné záväzky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

LONDÝN - Británia, Spojené štáty, Kanada a Austrália vo štvrtok obvinili Čínu, že svojou snahou presadiť nový zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu porušuje svoje medzinárodné záväzky. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozhodnutie Číny zaviesť nový bezpečnostný zákon pre autonómny Hongkong je v priamom rozpore s medzinárodnými záväzkami krajiny na základe spoločnej čínsko-britskej deklarácie, medzinárodnej zmluvy zaregistrovanej v OSN," uvádza sa v spoločnom vyhlásení štvorice zmienených krajín.

V texte vyhlásenia sa ďalej uvádza, že návrh zákona nerešpektuje princíp "jedna krajina, dva systémy", na základe ktorého mal Hongkong po roku 1997 prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne. Vyhlásenie prichádza po tom, čo čínsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý podľa kritikov ukončí autonómiu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Návrh zákona zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Platiť by mal od augusta.Štvorica krajín vyjadrila "mimoriadne znepokojenie nad tým, že tento krok ešte viac prehĺbi pretrvávajúce hlboké rozpory v hongkonskej spoločnosti".

"Zameranie sveta na globálnu pandémiu si vyžaduje zvýšenú dôveru vo vlády a medzinárodnú spoluprácu. Bezprecedentný krok Pekingu predstavuje riziko s opačným účinkom," uvádza sa vo vyhlásení.

Viac o téme: BezpečnosťZákonZnepokojeniePorušenieHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu