Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Španielsko si minútou ticha pripomenulo obete ochorenia COVID-19

Ľudia stoja počas minúty ticha, ktorou si na pravé poludnie uctili obete ochorenia COVID-19 v centre Madridu
Ľudia stoja počas minúty ticha, ktorou si na pravé poludnie uctili obete ochorenia COVID-19 v centre Madridu (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - V Španielsku sa v stredu začal desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu. Pred vyše 14.000 štátnymi budovami viseli od rána zástavy spustené na polžrde, uviedla agentúra AP. Na presné poludnie si obete nákazy uctili minútou ticha, pričom ceremóniu viedol kráľ Filip VI.

Španielsky premiér Pedro Sánchez a niektorí poslanci držali minútu ticha v parlamente. Zdravotníci a ďalší občania na tento čas prerušili svoju prácu. Desaťdňový štátny smútok je najdlhší od návratu Španielska k demokracii v druhej polovici 70. rokov, pripomína AP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nákaza novým koronavírusom si v Španielsku vyžiadala najmenej 27.117 obetí na životoch. V pondelok začalo Španielsko s postupným uvoľňovaním obmedzení. V prvej fáze sú opäť povolené stavebné práce v obytných zónach a flexibilnejšie sú pravidlá otvárania nákupných centier.

Povolené je tiež - pri dodržaní pravidiel - otvorenie obchodov s plochou menšou než 400 metrov štvorcových, do múzeí smie naraz vstupovať 30 - 50 percent bežnej kapacity návštevníkov. Niektoré časti Španielska vstúpili dokonca už do druhej fázy uvoľňovania a opatrenia zmiernili ešte výraznejšie.

Viac o téme: PandémiaŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu