Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Maďarská vláda predložila parlamentu návrh zákona na zrušenie núdzového stavu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda predložila v noci na stredu parlamentu návrh zákona o ukončení stavu núdze. Návrh predložený vicepremiérom Zsoltom Semjénom zavádza inštitút stavu zdravotnej núdze, v ktorom podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV dostáva vládny kabinet prekvapujúco širokú škálu právomocí - môže napríklad dekrétom upravovať zákony, avšak nemôže nariadiť zákaz vychádzania.

"Predpokladáme, že po schválení tohto zákona sa núdzový stav v Maďarsku skončí 20. júna," uviedla v utorok na Facebooku ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Rozsiahly návrh upravuje zdravotný zákon a platnosť nariadení vlády prijatých počas stavu núdze prevádza do formy prechodných ustanovení.

Pôvodný zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu umožňuje vláde premiéra Viktora Orbána prijímať v čase stavu núdze mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva. Maďarská vláda v zmysle zákona, ktorý parlament schválil 30. marca, môže okrem iných opatrení nariadiť pozastavenie uplatnenia jednotlivých zákonov, môže konať odlišne od právnych ustanovení a môže prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Túto právomoc - v potrebnej a primeranej miere - môže vláda uplatňovať v rámci prevencie i potláčania a likvidácie tejto epidémie. Maďarská opozícia, európske inštitúcie, ale aj Spojené štáty vyjadrili v uplynulých mesiacoch v súvislosti s riešením epidemiologickej krízy maďarskou vládou obavy z časovo neobmedzeného a neúmerného posilnenia právomocí Orbánovho kabinetu.

Viac o téme: NávrhNúdzový stavMaďarskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu