Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Združenie sudcov v Nemecku podporuje tvrdší boj proti antisemitizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Zväz nemeckých sudcov (DRB) vyzval na obnovenie úsilia v boji proti prejavom antisemitizmu a privítal návrh nového zákona proti pravicovému extrémizmu. Stalo sa tak pred plánovaným stredajším oficiálnym predstavením výročnej správy o politicky motivovaných zločinoch v Nemecku, informovala agentúra DPA.

Riaditeľ DRB Sven Rebehn v tejto súvislosti ocenil, že nemeckí zákonodarcovia chcú zefektívniť trestné stíhanie zločinov z nenávisti na internete, pričom konkrétne uvádzajú antisemitizmus ako ich katalyzačný faktor. "Plánovaný nový zákon proti nenávisti a pravicovému extrémizmu je správnou odpoveďou zo strany štátu, najmä ak vezmeme do úvahy narastajúci počet zločinov namierených proti židom, ako aj nárast nenávistných incidentov motivovaných pravicovým extrémizmom," vyhlásil Rebehn.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer a prezident Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch v stredu oficiálne predstavia novú správu o politicky motivovaných zločinoch. Podľa správy, ktorej výsledky boli zverejnené už na začiatku mája, sa počet antisemitských trestných činov spáchaných v Nemecku vlani zvýšil o 13 percent.

Proti židom a židovským inštitúciám bolo v roku 2019 spáchaných približne 2000 trestných činov, pričom v roku 2018 ich bolo 1799. Počet politicky motivovaných zločinov v Nemecku vlani stúpol o 14 percent na vyše 41.000, pričom v roku 2018 ich bolo 36.062. Približne 22.000 prípadov je pripisovaných pravicovému politickému spektru, zatiaľ čo približne 10.000 prípadov malo ľavicové pozadie.

Viac o téme: BojSudcoviaAntisemitizmusNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu