Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nemecku obžalovali tureckého občana z členstva v teroristickej organizácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KARLSRUHE - Nemecká Spolková prokuratúra obžalovala občana Turecka, pravdepodobného člena Strany kurdských pracujúcich (PKK), z členstva v teroristickej organizácii. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie prokuratúry o tom informovala agentúra DPA.

Muž je podozrivý z toho, že bol plnohodnotným členom zahraničnej bunky PKK, ktorá už niekoľko desaťročí vedie ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. V hnutí mal pôsobiť od konca júna 2017 minimálne do júna 2019.

Obžalovaný bol podľa prokuratúry zodpovedný za "oblasti PKK" v nemeckých spolkových krajinách Hesensko, Porýnie-Falcko a Sársko. Medzi jeho povinnosti patrilo organizovanie propagandistických podujatí a demonštrácií.

Jedným z bodov obžaloby je aj získavanie finančných prostriedkov pre PKK, ktorú za teroristickú organizáciu považujú Turecko, Spojené štáty aj EÚ. Muža zadržali ešte v januári na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

PKK začala ozbrojené povstanie proti tureckej vláde v roku 1984. Konflikt si odvtedy vyžiadal už viac než 40.000 obetí z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

Viac o téme: NemeckoTureckoStrana kurdských pracujúcichTeroristická organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu