Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Líbyjská kríza sa nevyrieši silou: Po telefonáte sa na tom zhodli Lavrov a Ísa

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

MOSKVA - Líbyjská kríza sa nevyrieši silou, zhodli sa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a predseda medzinárodne neuznaného líbyjského parlamentu v meste Tobruk Akíla Ísa počas utorkového telefonátu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Došlo k zásadnej diskusii o situácii v Líbyi v súvislosti s ozbrojeným konfliktom medzi východnými a západnými vojensko-politickými tábormi. Obe strany zdôraznili, že je zbytočné riešiť konflikt z pozície sily a namiesto toho je potrebné začať s konštruktívnym dialógom so všetkými líbyjskými politickými predstaviteľmi," uviedlo ruské ministerstvo.

Lavrov tiež vyslovil podporu pre Ísovu iniciatívu z 23. apríla, kde vyzval na okamžité ukončenie konfliktu a podniknutie krokov na začatie vnútropolitických rozhovorov, ktoré by mali viesť ku kompromisu medzi stranami a k vytvoreniu zjednoteného politického systému v Líbyi.

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty. Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar.

Viac o téme: TelefonátRuskoLíbyaMoskvaSergej LavrovTobrukAkíla Ísa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu