Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zamestnanec amerického konzulátu v Turecku má problém: Odsúdili ho na 9 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISTANBUL - Na takmer deväť rokov väzenia odsúdili vo štvrtok v Turecku zamestnanca amerického konzulátu Metina Topuza za "pomoc teroristickej organizácii", ktorú Ankara obviňuje z neúspešného štátneho prevratu z roku 2016. Informovala o tom agentúra AFP.

Topuza, tureckého občana spolupracujúceho s americkým protidrogovým úradom v Istanbule, zatkli v roku 2017. Tlačová agentúra Anadolu uviedla, že muža vo štvrtok odsúdili na osem rokov a deväť mesiacov väzenia. Obvinili ho z kontaktov s policajtmi a prokurátorom podozrivými z väzieb na hnutie Fethullaha Gülena, tureckého duchovného žijúceho v exile v USA, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za neúspešný pokus o štátny prevrat v lete 2016. Samotný Gülen obvinenie odmieta.

Ako informovala súkromná tlačová agentúra DHA, Topuz na súde tieto obvinenia poprel. Na predchádzajúcich pojednávaniach Topuz pred súdom vypovedal, že všetky jeho kontakty s vysokými policajnými predstaviteľmi alebo prokurátormi súviseli výlučne s jeho prácou prekladateľa a na americkom protidrogovom úrade. Obvinení zo špionáže ho istanbulský súd zbavil.

Veľvyslanectvo USA v Ankare viackrát uviedlo, že proti Topuzovi neexistujú presvedčivé dôkazy. Ankara aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňuje razie zamerané voči údajným Gülenovým podporovateľom. Od puču v Turecku zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne postavili mimo služby vyše 150.000 ľudí.

Viac o téme: TerorizmusVäzenieSúd TureckoIstanbulAmerický konzulát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu