Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kostoly, reštaurácie či skupinové cvičenia: Neviditeľné ochorenie v nich ukazuje svoju silu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SVET - Viaceré krajiny uvoľňujú obmedzenia, ktoré zaviedli v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu. Od ľudí sa však naďalej očakáva zodpovedný prístup, aby sa nákaza nevymkla kontrole. Dosiaľ na uvoľnenie opatrení azda najväčšmi doplatilo Nemecko, v ktorom sa po otvorení kostolov a reštaurácií infikovali desiatky ľudí. Spojené štáty i Južná Kórea sú zas príkladom, aké nebezpečné sú prípady superšírenia.

Vyše 100 infikovaných po návšteve kostola v Nemecku

Bohoslužba sa konala 10. mája v baptistickom kostole vo Frankfurte nad Mohanom v spolkovej krajine Hesensko. Vysvitlo, že v spojitosti s návštevou tohto kostola je najmenej 107 osôb infikovaných novým koronavírusom. Agentúra AP o tom informovala 24. mája.

Kai Klose, minister sociálnych vecí spolkovej krajiny Hesensko, v nedeľu oznámil, že medzi infikovanými sú ľudia žijúci vo Frankfurte nad Mohanom a v troch ďalších okresoch v Hesensku.

Kostoly, reštaurácie či skupinové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predstaviteľ baptistov v Nemecku povedal, že počas bohoslužby boli dodržané pravidlá, ktorými úrady podmienili opätovné povolenie náboženských obradov.

Zdravotnícke úrady vo Frankfurte nad Mohanom však uviedli, že väčšina postihnutých sa nakazila až v období po bohoslužbe - nie priamo počas nej.

Prvý prípad hromadnej nákazy návštevníkov reštaurácie

Na severozápade Nemecka zas vyšetrujú prípad hromadnej nákazy koronavírusom v reštaurácii v okrese Leer v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde sa počet infikovaných zvýšil v nedeľu zo siedmich na 14. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestni predstavitelia uviedli, že pribudli aj ďalšie štyri prípady, ktoré pravdepodobne takisto súvisia s návštevou reštaurácie Alte Scheune. Do domácej karantény bolo umiestnených celkovo 118 osôb, pričom pôvodne izolovali 50 ľudí.

Na snímke oznamy na tabuliach pred zatvorenou reštauráciou Alte Scheune 23. mája 2020 v okrese Leer v spolkovej krajine Dolné Sasko.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke oznamy na tabuliach pred zatvorenou reštauráciou Alte Scheune 23. mája 2020 v okrese Leer v spolkovej krajine Dolné Sasko.  (Zdroj: TASR/AP)

Medzi nakazenými bol aj majiteľ reštaurácie. Ako povedal, to, kedy sa vírus medzi hosťami rozšíril, nevie, ale je možné, že sa tak stalo 15. mája, keď sa tam oslavovalo znovuotvorenie podniku. Pozvaných bolo 40 hostí vrátane zástupcov firiem, ktoré reštauráciu podporovali počas koronavírusovej krízy.

Majiteľ uviedol, že večer strávil v kuchyni a svojich hostí len krátko privítal v jedálni. Zdôraznil, že spoločenský odstup ako aj hygienické pravidlá dodržiavali po celý čas.

„Niekoľko vecí sa zjavne spravilo zle a zhoršilo sa to,“ povedal pre denník Hannoversche Allgemeine Zeitung generálny riaditeľ regionálnej siete hotelov a reštaurácií Rainer Balke.

Koronavírus sa šíril aj na bitúnkoch

Celkovo 147 zamestnancov bitúnku v holandskom meste Groenlo bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus; 79 z nich žije v neďalekom Nemecku a 68 v Holandsku. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Testovaní neboli len 25 z celkového počtu 657 pracovníkov bitúnku, ktorý vlastní holandský potravinársky koncern Vion. Úrady v piatok nariadili zatvorenie bitúnku v Groenlo a jeho 600 zamestnancov poslali do domácej karantény.

Desiatky pracovníčok a pracovníkov sa už predtým nakazili v iných nemeckých prevádzkach Vionu, ktorý v bitúnkoch v Nemecku a Holandsku zamestnáva dovedna 12.000 ľudí.

V Spojených štátoch sa nakazil celý spevokol

Ešte v marci sa koronavírusom nakazil takmer celý 60-členný spevácky zbor. Členovia súboru Skagit Valley z mesta Mount Vernon v americkom štáte Washington pritom na skúške dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia, o ktorých sa vtedy súdilo, že sú dostatočné - dezinfikovali si ruky aj oblečenie, dodržiavali od seba navzájom najmenej metrovú vzdialenosť, nepodávali si ruky ani sa neobjímali. Evidentne to však nestačilo. Pár dní po skúške z 10. marca sa totiž potvrdilo ochorenie covid-19 u štyridsiatich piatich členov, dvaja aj zomreli.

Kostoly, reštaurácie či skupinové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Skupinové cvičenia v Južnej Kórei si vyžiadali viacero nových prípadov

Po tom, ako sa v polovici februára v Južnej Kórei infikovalo minimálne 8 osôb, ktoré sa zúčastnili workshopu pre inštruktorov fitnescentier, sa novým koronavírusom nakazilo zhruba 112 ľudí.

Ôsmi inštruktori s covidom-19 mali viesť najmä lekcie zumby v 12 zariadeniach. Celkovo sa z viac ako 200 cvičiacich infikovalo priamo 54 žien. Tie však vírus šírili ďalej, preto sa dokopy spomína 112 prípadov.

Viac o téme: NákazaCOVID-19KoronavírusŠírenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu