Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Svet má nové epicentrum pandémie COVID-19! Rekordné prírastky, zo slov expertov mrazí

Pandémia ochromila Latinskú Ameriku, najviac postihnutá je Brazília Zobraziť galériu (3)
Pandémia ochromila Latinskú Ameriku, najviac postihnutá je Brazília (Zdroj: koláž topky)

BRASÍLIA/ŽENEVA - Južná Amerika sa stala novým epicentrom pandémie COVIDU-19, pričom obzvlášť alarmujúca situácia je v Brazílii. Vyhlásil to v piatok v Ženeve hlavný krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie Michael Ryan. Z viac než piatich miliónov potvrdených prípadov nákazy vo svete ich podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa už zhruba 650-tisíc evidujú krajiny Latinskej Ameriky. Reálne čísla sú ale podľa všetkého omnoho vyššie.

Z viac ako 643-tisíc zistených prípadov nákazy v Latinskej Amerike sa ich dosiaľ najviac (332 382) potvrdilo v Brazílii, ktorá eviduje už vyše 21-tisíc obetí. Denné nárasty infikovaných i úmrtí sú v tejto krajine s 210 miliónmi obyvateľov za posledný týždeň stále viac alarmujúce. Za posledný deň pribudlo v Brazílii 1001 obetí ochorenia COVID-19. Vo štvrtok to bolo 1188, čo bolo najviac za deň od prvého potvrdeného prípadu v štáte pred troma mesiacmi. Infikovaných za štvrtok pribudlo 18 508, deň predtým to bolo 19 951, čo bol rekordný denný nárast.

FOTO Svet má nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Felipe Dana)

KORONAVÍRUS Dobré správy pre Slovensko: Opäť pribudol len jediný prípad!

V počte doteraz potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je Brazília už tretia na svete po USA a Rusku. V počte úmrtí je šiesta. Experti ale odhadujú, že počet infikovaných v Brazílii je v skutočnosti najmenej 15-krát vyšší, než uvádza vládna štatistika podľa vykonaných testov. Tých totiž Brazília vykonala zhruba rovnako ako Peru, ktoré má ale 6,5-krát menej obyvateľov než najväčší štát Latinskej Ameriky. Peru, kde žije 32 miliónov ľudí, má druhý najvyšší počet potvrdených prípadov na tomto kontinente. Vo štvrtok tamojšie úrady oznámili 4749 nových prípadov. Celkovo sa v Peru od začiatku marca potvrdilo 111 698 prípadov nákazy, úmrtí evidujú doposiaľ 3244.

FOTO Svet má nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

Na tretiu priečku v regióne sa posunulo Čile so zhruba 62-tisíc infikovanými a s najnovším denným prírastkom takmer 4300 chorých. Štvrté je Mexiko, ktoré má celkovo približne 63-tisíc potvrdených prípadov. Rovnako ako Brazíli ale málo testuje, takže prípadov bude zrejme oveľa viac. V niektorých mestách týchto štátov už nemocnice takmer dosiahli limit svojich kapacít na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Vrchol epidémie pritom v Latinskej Amerike odborníci očakávajú až v júni či dokonca v júli.

Viac o téme: BrazíliaLatinská amerikaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu