Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmluva o otvorenom nebi je pre Spojené štáty minulosťou: Trump obviňuje Rusko

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok oznámila zahraničnými partnerom, že odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi (Open Skies). Informovala tom agentúra AP.

USA chcú od zmluvy odstúpiť najmä preto, že Rusko ju porušuje a snímky zhotovené počas preletov je možné získať rýchlejšie a za nižšie náklady z amerických alebo komerčných družíc. Odstúpenie od zmluvy však zrejme vytvorí nové napätie vo vzťahoch Washingtonu s Moskvou a znepokojí európskych spojencov i niektorých členov amerického Kongresu, konštatuje AP.

Zmluva o otvorenom nebi, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2002, vytvorila režim prieskumných letov nad územiami 34 signatárskych štátov, ku ktorým patrí aj Slovensko. Cieľom zmluvy je zvýšiť otvorenosť a transparentnosť vojenských síl a aktivít.

Prieskumné lety nad územím druhej krajiny navrhol Sovietskemu zväzu už v júli 1955 vtedajší americký prezident Dwight Eisenhower. Moskva túto myšlienku vtedy odmietla, ale prezident George H.W. Bush ju oživil v máji 1989. Zmluvu podpísalo aj Kirgizsko, ale ešte ju neratifikovalo.

Viac o téme: ZmluvaOdstúpenieUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu