Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS WHO eviduje za 24 hodín viac ako 100-tisíc nových prípadov: Ide o dosiaľ najvyšší nárast

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Za posledných 24 hodín pribudlo podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 106.000 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

WHO vyjadrila znepokojenie nad narastajúcim počtom nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v chudobných krajinách. K tomu dochádza paralelne s tým, ako mnohé bohaté štáty uvoľňujú obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie COVID-19. "Ešte náš čaká dlhá cesta čo sa týka tejto pandémie (COVID-19)," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii. "Veľmi nás znepokojuje stúpajúci počet prípadov (nakazených) v krajinách s nízkymi a strednými príjmami," dodal. "Čoskoro dosiahneme tragický míľnik päť miliónov prípadov," povedal šéf núdzového programu WHO Mike Ryan.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Americký prezident Donald Trump v pondelok pohrozil trvalým zastavením financovania WHO zo strany Spojených štátov, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k "podstatným zlepšeniam". Washington pozastavil svoju finančnú podporu WHO v polovici apríla a obvinil túto organizáciu z toho, že má príliš blízke vzťahy s Čínou, ako aj zo zlého prístupu k riešeniu pandémie koronavírusu. Šéf WHO vyjadril odhodlanie preskúmať postup WHO.

Ryan v nadväznosti na to uviedol, že takéto prešetrovanie sa zvyčajne deje až po tom, ako sa pandémia skončí. "Ja by som práve teraz radšej pokračoval v práci na odozve na núdzovú situáciu, aj epidemiologickej kontrole, vývoji a distribúcii vakcín, zlepšení dohľadu, záchrany životov, distribúcii nevyhnutného ochranného vybavenia pre zamestnancov...  či znižovania dopadu tejto choroby na utečencov a migrantov," uviedol.

Viac o téme: PrírastokWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu