Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Popredný vedecký časopis kritizuje Trumpovu administratívu: Predvolebná výzva Američanom

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Britský vedecký časopis Lancet vyzval v piatok Američanov, aby si v novembri zvolili prezidenta, ktorý pri riadení verejného zdravia nebude využívať "stranícku politiku". Informovala o tom agentúra DPA.

V nezvyčajne kriticky ladenom úvodníku označuje jeden z najuznávanejších lekárskych časopisov reakciu administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 za "nedôslednú a roztrieštenú".

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Američania musia v januári 2021 dostať do Bieleho domu prezidenta, ktorý bude rozumieť verejnému zdraviu a nebude sa riadiť straníckou politikou," píše sa v úvodníku Lancetu po tom, čo americký prezident Donald Trump oznámil začiatok Operácie nadsvetelná rýchlosť, v rámci ktorej má byť vakcína proti novému koronavírusu vyvinutá do konca tohto roka. Okrem toho Trump povedal, že koronavírus "zmizne aj bez vakcíny".

"Táto (Trumpova) administratíva je posadnutá vakcínami s účinnosťou čarovnej guľky, novými liekmi alebo nádejou, že tento vírus jednoducho zmizne," píše sa v úvodníku Lancetu s tým, že v súčasnosti je v boji so SARS-CoV-2 nevyhnutné zamerať sa najmä na testovanie na prítomnosť koronavírusu a monitorovanie osôb, ktoré mali pozitívny test.

Podľa Lancetu Trump sabotuje prácu Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré však tiež nezvládlo svoju úlohu začať s testovaním už v prvých dňoch pandémie. USA evidujú približne 1,4 milióna potvrdených prípadov nákazy COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, čo je najviac na svete. V Spojených štátoch už ochoreniu podľahlo viac ako 87.000 ľudí, v čom im tiež patrí svetové prvenstvo, napísala DPA.

Viac o téme: Prezidentské voľbyAdministratívaKritikaUSADonald TrumpLancet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu