Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jeho korupcia položila rakúsku vládu: Strache je po roku späť, predstavil novú stranu

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky krajne pravicový politik Heinz-Christian Strache v piatok predstavil svoju novú stranu, ktorá nesie jeho meno a s ktorou hodlá osloviť tých, ktorí následkom koronavírusovej pandémie zažívajú ťažké časy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Nový politický subjekt s názvom Team HC Strache prichádza rok po tom, ako nemecké médiá zverejnili tajne zhotovený videozáznam Stracheho, na základe ktorého bol obvinený z korupcie, odstúpil z pozície vicekancelára a uskutočnili sa predčasné voľby. Strache (50) sa bude v októbri uchádzať aj o kreslo starostu Viedne. Postaví sa proti súčasnému viedenskému starostovi Michaelovi Ludwigovi, ktorý bude kandidovať na svoje druhé funkčné obdobie.

Strache na piatkovej tlačovej konferencii skritizoval spolkovú vládu a konzervatívneho rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, tvrdiac, že vláda na pozadí pandemickej krízy zlyháva pri podpore podnikov a pracovníkov. "Čoskoro bude každý z nás poznať niekoho, kto sa ocitol úplne zradený vládou a kto prišiel o svoje celé živobytie," vyhlásil Strache.

Podľa jeho slov je strana Team HC Strache postavená na krajne pravicovej Slobodnej strane Rakúska (FPÖ), ktorú viedol do minulého roka. Nová strana vo svojom politickom profile uvádza, že sa stavia za "ochranu rakúskej vlasti pred hrozbami imigrácie z islamských krajín cudzích kultúr". Zatiaľ nie je jasné, či prokuratúra obžaluje Stracheho v súvislosti s tzv. videom z Ibizy, v ktorom diskutuje o možnej infraštruktúre a mediálnych dohodách so ženou vystupujúcou ako ruská politická donorka.

Viac o téme: KorupciaNová stranaViedeňRakúskoHeinz-Christian Strache
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu