Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Záhadnému ochoreniu podľahlo 9-ročné dieťa z Francúzska: Bolo v kontakte s COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MARSEILLE - Deväťročné dieťa postihnuté ochorením podobným na Kawasakiho chorobu zomrelo koncom minulého týždňa v Marseille na juhu Francúzska. Ide o prvý takýto prípad v krajine, kde od 1. marca lekári nahlásili najmenej 125 prípadov podobného ochorenia u detí. Informoval o tom v piatok spravodajský portál LCI.

Dieťa zomrelo na "neurologické poškodenie súvisiace so zástavou srdca". Výsledok sérologického vyšetrenia preukazoval, že "bolo v kontakte" s koronavírusom SARS-CoV-2, i keď sa uňho nevyvinuli syndrómy infekčnej choroby COVID-19, uviedol Fabrice Michel, primár detského resuscitačného oddelenia v nemocnici La Timone v Marseille.

U dieťaťa z Marseille došlo doma k zástave srdca. V tomto stave bolo prevezené do nemocnice, kde však po siedmich dňoch hospitalizácie minulú sobotu zomrelo. Podobné prípady detí postihnutých zápalovým ochorením so symptómami podobnými zriedkavému stavu známemu ako Kawasakiho choroba, pravdepodobne súvisiacim s chorobou COVID-19, hlásilo za posledné tri týždne už viacero štátov sveta.

Vo Francúzsku v čase od 1. marca do 12. mája zaregistrovali 125 takýchto prípadov. Priemerný vek týchto detí je osem rokov. Polovica z nich trpí zápalom myokardu, hlavného srdcového svalu. Zo štatistiky tiež vyplýva, že polovicu prípadov ochorenia (58 percent) zaznamenali v metropolitnej oblasti Paríža, v regióne Ile-de-France. Ukazuje sa tiež, že väčšina pacientov má korene v západnej Indii a Afrike, dodal denník Le Parisien.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kawasakiho choroba je akútne horúčkové ochorenie, ktoré je charakteristické zápalom malých a stredne veľkých ciev. Najfrekventovanejšie zasahuje koronárne tepny, čiže cievy zásobujúce kyslíkom a živinami srdce. Jeho závažnou komplikáciou môže byť aneuryzma, čo je vydutie - rozšírenie cievy. Choroba je multisystémová, čo znamená, že postihuje aj iné časti organizmu, nielen cievy.

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva uviedol, že malí pacienti vo Francúzsku trpiaci myokarditídou majú príznaky "pripomínajúce prejavy Kawasakiho choroby, ale s oveľa výraznejšími prejavmi zápalového ochorenia", čo znamená, že ide zrejme o atypickú formu Kawasakiho choroby, uvádzanú v anglicky písanej odbornej literatúre ako "Kawasaki-like".

Podľa bilancie zo štvrtka Francúzsko eviduje 27.425 obetí epidémie vyvolanej novým typom koronavírusu. Do tejto bilancie bol zahrnutý aj prípad dieťaťa z Marseille, uviedla LCI s tým, že zdravotnícke úrady nemajú pochybnosti o spojitosti tohto prípadu s epidémiou COVID-19.

Francúzsko zaznamenalo 104 nových úmrtí

Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 104 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet mŕtvych stúpol na 27.529. Uvádzajú to údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené v piatok večer, píše agentúra AFP. Ministerstvo dodáva, že 17.342 ľudí zomrelo v nemocniciach, zvyšok v zariadeniach starostlivosti pre seniorov a iných inštitúciách, uvádza agentúra TASS.

Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti klesol o 96 na 2203. V čase vrcholu pandémie ich bolo viac ako 7000. Celkovo je v nemocniciach 19.861 pacientov nakazených koronavírusom. Pozitívne trendy sú dobrou správou pre Francúzsko, ktoré 11. mája uvoľnilo niektoré opatrenia zavedené s cieľom obmedziť šírenie vírusu.

Viac o téme: PandémiaFrancúzskoMarseilleKoronavírusKawasakiho choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu