Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS ovplyvnil aj prezidentské voľby v Poľsku: Už majú pravdepodobný nový termín

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Odložené prezidentské voľby by sa v Poľsku mohli konať 28. júna. Tento termín za najpravdepodobnejší označil vo štvrtok Michal Dworczyk, šéf kancelárie poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorého citovali agentúry PAP a DPA.

Voľby sa mali pôvodne konať už v nedeľu 10. mája, čo bol termín stanovený ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu. Politici sa však až do poslednej chvíle sporili v otázke toho, či takéto hlasovanie neohrozí bezpečnosť obyvateľov a tiež či je možné, aby prebehlo výlučne korešpondenčne, ako to presadzovala vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski nakoniec na poslednú chvíľu oznámil odklad volieb.

V utorok neskoro večer potom poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejmu) odobrili návrh zákona, ktorý voličom umožňuje rozhodnúť sa, či chcú v nadchádzajúcich prezidentských voľbách odovzdať svoj hlas osobne alebo korešpondenčne, pripomína poľská agentúra PAP.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Schválená legislatíva tak nahradila predošlý zákon, schválený o týždeň skôr, ktorý stanovil hlasovanie poštou za jediný možný spôsob účasti na prezidentských voľbách. O termíne volieb rozhodne predsedníčka Sejmu Elžbieta Witeková.

Viac o téme: VoľbyPrezidentDátumPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu