Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Popredný bojovník WHO proti pandémii varoval, že vírus sa možno nikdy nestratí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svet musí prejsť ešte dlhú cestu, kým zoslabne poplach spôsobený novým koronavírusom, vyhlásil v stredu vysokopostavený predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan. Zároveň varoval, že vývoj vakcíny nezaručí víťazstvo nad ochorením COVID-19. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Organizácia OSN vyhlásila medzinárodnú zdravotnú núdzu na konci januára a zmiernenie tohto stavu sa zatiaľ na obzore nečrtá, povedal na online tlačovom brífingu zo Ženevy Ryan, vedúci programu WHO pre núdzové operácie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Ešte treba prejsť dlhú cestu, kým doznejú následky," dodal Ryan. Krajiny, ktoré zažívajú pokles v počtoch nakazených a úmrtí, musia zostať obozretné a musia rýchlo zasiahnuť, ak nastane nový nárast prípadov. V tejto súvislosti spomenul ako nedávne pozitívne príklady Južnú Kóreu, Čínu a Nemecko.

Tento predstaviteľ WHO upozornil, že nový koronavírus bude možno stále do určitej miery kolovať medzi ľuďmi a úplne nevymizne. "Tento vírus sa možno nikdy nestratí," uviedol Ryan. Ak sa vyvinie očkovacia látka, musí byť dostupná pre celý svet za prijateľnú cenu a ľudia musia byť ochotní sa dať zaočkovať, zdôraznil.

"Máme na tejto planéte niekoľko dokonale účinných vakcín, ktoré efektívne nevyužívame," vysvetlil Ryan a spomenul neúspešné snahy vyničiť osýpky. Ryan však poukázal na to, že vírusy a choroby možno držať pod kontrolou dokonca aj bez vakcín, napríklad HIV (vírus imunitnej nedostatočnosti človeka). "Vyvinuli sme liečby a vyvinuli sme metódy prevencie a ľudia už nie sú takí vystrašení, ako boli predtým," povedal o HIV.

Viac o téme: WHOKoronavírusCOVID-19 Mike Ryan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu