Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Sassoli: EÚ potrebuje spoločný mechanizmus ochrany v oblasti zdravotnej politiky

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska únia potrebuje vytvoriť celoeurópsky mechanizmus schopný reagovať na krízy v oblasti zdravia. Uviedol to v stredu predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli počas úvodného prejavu pri otvorení májového plenárneho zasadnutia tejto inštitúcie.

Sassoli na úvod skrátenej dvojdňovej "plenárky" v Bruseli, na ktorej sa mnohí europoslanci zúčastnia iba prostredníctvom videoprenosu, pripomenul, že svet v utorok oslávil Medzinárodný deň zdravotných sestier. Dodal, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila rok 2020 za rok zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Chcel by som začať svoj prejav chválou a vyjadrením vďaky ženám a mužom, ktorí v týchto ťažkých časoch poskytujú základné zdravotnícke služby s obetavosťou, odvahou a ľudskosťou. Našou spoločnou povinnosťou je zabezpečiť, aby mohli robiť svoju prácu bezpečne a efektívne," uviedol Sassoli s odkazom na dianie okolo pandémie nového koronavírusu.

Upozornil, že počas pandémie bol zdravotný personál, ale aj nemocničné postele, ventilátory a lekárske vybavenie zasielané z jednej krajiny do druhej, čo je podľa jeho slov potvrdením vzájomnej solidarity.

"Musíme však posilniť zdravotnícke právomoci EÚ. Parlament vyzval na vytvorenie európskeho mechanizmu pre reakcie na zdravotné krízy, ktorý by spoločným a koordinovaným spôsobom reagoval na každý druh zdravotnej krízy," uviedol Sassoli. Spresnil, že choroba Covid-19 jasne naznačila potrebu proaktívnejšej zdravotnej politiky, väčšej spolupráce pri budovaní odolných a prístupných systémov zdravotnej starostlivosti a predovšetkým potrebu väčšej solidarity v Európe.

"Máme veľkú zodpovednosť a musíme plniť očakávania európskych občanov. Musíme spustiť veľkú debatu o budúcnosti Európy a zároveň poskytovať okamžité odpovede na problémy, ktorým čelíme. Táto kríza nás naučila, že iba spolu môžeme začať odznovu," odkázal šéf europarlamentu.

Viac o téme: EPDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu