Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Protestná hladovka v Turecku zašla do extrémov: Zomrel už druhý člen hudobnej skupiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sxc.hu )

ANKARA - V dôsledku hladovky držanej na protest proti tvrdým zásahom zo strany tureckých úradov zomrel v Turecku v poradí už druhý člen obľúbenej, ale zakázanej ľavicovej hudobnej kapely Grup Yorum. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie skupiny o tom informovala agentúra AP.

Podľa správy, ktorú kapela zverejnila na Twitteri, zomrel basový gitarista Ibrahim Gökček (41) na jednotke intenzívnej starostlivosti v istanbulskej nemocnici, kam ho previezli v utorok po tom, ako po 323 dňoch prerušil svoju hladovku. Ešte 3. apríla zomrela na následky 288 dní trvajúcej hladovky aj 28-ročná speváčka tejto folkovej kapely Helin Böleková.

Skupina Grup Yorum, založená v Istanbule v roku 1985, sa preslávila rotovaním svojich členov a protestnými piesňami. Turecká vláda ju však obviňuje z napojenia na Revolučný front ľudového oslobodenia (DHKP-C), čo je militantná skupina zakázaná nielen v Turecku, ale aj Spojených štátoch a EÚ. Kapela bola v roku 2016 v Turecku zakázaná a niekoľko jej členov úrady uväznili.

Gökček a Böleková začali hladovku vo väzení na protest proti postupu vlády, pričom požadovali prepustenie zadržaných členov skupiny. Vo väzení naďalej zostávajú ďalší dvaja členovia Grup Yorum, vrátane Gökčekovej manželky.

Viac o téme: SmrťHladovkaHudobná skupinaTureckoAnkaraGrup Yorum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu