Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politická kríza v Izraeli sa chýli ku koncu: Najvyšší súd vyriekol definitívny ortieľ

Najvyšší súd schválil koaličnú zmluvu medzi Netanjahuom a Gancom
Najvyšší súd schválil koaličnú zmluvu medzi Netanjahuom a Gancom (Zdroj: SITA/AP/Abir Sultan)

JERUZALEM - Izraelský Najvyšší súd schválil v stredu večer koaličnú zmluvu uzavretú medzi úradujúcim premiérom Benjaminom Netanjahuom a jeho bývalým politickým oponentom Bennym Gancom. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd oznámil schválenie koaličnej dohody krátko po tom, čo Netanjahu a Ganc uviedli, že nová vláda zloží prísahu 13. mája, čím sa v Izraeli skončí doteraz najdlhšia politická kríza. Súd v Jeruzaleme síce uviedol, že koaličná zmluva medzi Netanjahuovou pravicovou stranou Jednota (Likud) a Gancovým centristickým blokom Modrá a biela (Kachol lavan) je právne problematická, ale dodal, že sa do toho nebude miešať.

Námietku proti spornej koaličnej zmluve podalo na Najvyšší súd osem osôb. Ak by Najvyšší súd koaličnú zmluvu neschváli, alebo ak by ju odmietol schváliť parlament, v Izraeli by sa po troch voľbách s nepresvedčivým výsledkom konali v poradí už štvrté od apríla 2019.

V súlade s dosiahnutou dohodou sa Ganc a Netanjahu budú striedať vo funkcii predsedu vlády, pričom Netanjahu ju bude rok a pol zastávať ako prvý a Ganc ho vystrieda v októbri 2021. Dohoda o vzniku koaličnej vlády, ktorá bola parafovaná pred dvoma týždňami po 16 mesiacoch politickej krízy, stanovuje konanie parlamentných volieb v Izraeli o tri roky.

Parlament podporil vládu národnej jednoty

Izraelský parlament podporil vo štvrtok koaličnú zmluvu medzi súčasným premiérom Benjaminom Netanjahuom a jeho politickým oponentom Bennym Gancom a schválil balík zákonov, ktorý umožňuje vznik tzv. vlády národnej jednoty po viac ako rok trvajúcom politickom pate, píše agentúra AFP.

Kneset novú vládu podporil v pomere 71 hlasov k 37. Hlasovaniu v parlamente predchádzalo rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré dovolilo Netanjahuovi zostaviť vládu aj napriek jeho pokračujúcemu súdnemu stíhaniu. Schválené zákony umožňujú rotáciu na poste premiéra a takisto rušia dosiaľ platné obmedzenia počtu ministrov vo vláde. Podľa koaličnej zmluvy má v novembri 2021 Netanjahua na premiérskej stoličke vystriedať Ganc.

Viac o téme: Najvyšší súdIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu