Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Panika v Indii: K východnému pobrežiu dorazila najsilnejšia supercyklóna

Amphan
Amphan (Zdroj: TASR/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

NAÍ DILLÍ - K východnému pobrežiu Indie dorazila v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy regionálneho meteorologického úradu v Kalkate, podľa ktorého by malo ísť o najsilnejšiu cyklónu za posledné desaťročia.

"Cyklóna dorazila. Oko je nad ostrovom Ságar," uviedol pre AFP riaditeľ meteorologického úradu. Meteorológovia očakávajú, že Amphan môže napáchať obrovské škody v Indii aj Bangladéši. V oblasti Bengálskeho zálivu boli už v súvislosti s cyklónou evakuované milióny miestnych obyvateľov. Snahu úradov o rýchlu evakuáciu však komplikujú opatrenia zavedené proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

"Všade je panika. Pred niekoľkými mesiacmi sa cez našu dedinu prehnala cyklóna Bulbul a zničila najmenej sto domov. Dúfame, že nás Alah tento raz zachráni," uviedol v tejto súvislosti bangladéšsky chovateľ kreviet Abdúr Rahím. Bangladéšsky červený polmesiac medzitým informoval o prvej obeti extrémneho počasia. Ide o dobrovoľníka, ktorý sa utopil počas evakuácie miestneho obyvateľstva po tom, ako silný vietor prevrátil jeho čln.  

Amphan je v poradí len druhou supercyklónou zaznamenanou od začiatku meraní a prvou od roku 1999. Predchádzajúca supercyklóna si v roku 1999 vyžiadala len v indickom pobrežnom meste Urísa takmer 10.000 obetí. V roku 1970 zas počas vyčíňania cyklóny Bhola zahynulo až pol milióna ľudí.

Viac o téme: PobrežieIndiaAmphanSupercyklóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu