Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalá šéfka protikorupčnej prokuratúry vyhrala na Európskom súde spor s Rumunskom

Bývalá šéfka Národného protikorupčného úradu (DNA) Laura Codruta Kövesiová
Bývalá šéfka Národného protikorupčného úradu (DNA) Laura Codruta Kövesiová (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

BUKUREŠŤ - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok konštatoval, že Rumunsko porušilo právo na spravodlivý proces a právo na slobodu prejavu bývalej šéfky Národného protikorupčného úradu (DNA), ktorá odvtedy vedie Úrad Európskej prokuratúry (EPPO).

ESĽP sídliaci v Štrasburgu vo svojom jednomyseľnom rozhodnutí konštatoval, že "neexistovala možnosť", aby Laura Codruta Kövesiová, ktorá bola odvolaná v júli 2018, podala proti danému rozhodnutiu žalobu. Odvolaná bola za svoju kritiku kontroverzných reforiem v rumunskej justícii prijatých predchádzajúcou sociálnodemokratickou vládou.

Kövesiovej odvolanie z vedúceho postu v DNA porušilo aj jej slobodu prejavu, konštatoval ESĽP. Jednou z jej úloh na čele DNA bolo "vyjadriť svoj názor na legislatívne reformy, ktoré pravdepodobne budú mať následky na súdnictvo a na jeho nezávislosť, ako aj na boj proti korupcii". Jej odvolanie z funkcie ešte pred ukončením jej druhého obdobia vo funkcii hlavnej prokurátorky DNA bolo preto podľa ESĽP v rozpore s účelom zriadenia tohto úradu, ktorým je nezávislosť súdnictva.

Kövesiová, ktorá sa vlani stala šéfkou EPPO opäť, napriek kampani rumunských sociálnych demokratov, toto rozhodnutie ESĽP uvítala. Vyjadrila nádej, že verdikt ESĽP v jej prípade dodá odvahu rumunským sudcom. "Všetci vieme, že moje odvolanie je súčasťou zastrašovacej kampane proti justícii v snahe odradiť od boja proti korupcii," uviedla Kövesiová vo svojom vyhlásení.

Rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý bol svojho času vystavený tlaku rumunského ústavného súdu a bol donútený Kövesiovú odvolať, v reakcii na verdikt ESĽP v utorok zdôraznil, že sa ním potvrdzuje nutnosť reformy ústavného súdu v Rumunsku.

"Nepochybujem o tom, že Rumuni svojím hlasom potrestajú sociálnodemokratickú stranu za všetky jej vážne zlyhania," uviedol. Podľa jeho názoru "cieľom tejto strany bol rozvrat systému súdnictva vytvorením trestno-právnych predpisov, ktoré mali chrániť zločincov a nie čestných občanov". Počas svojho pôsobenia na čele DNA sa Kövesiová pričinila o začiatok vyšetrovania 14 bývalých alebo súčasných rumunských ministrov, 43 zákonodarcov a viac než 260 miestnych činiteľov.

Viac o téme: BukurešťRumunskoŠtrasburgLaura Codruta Kövesiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu