Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS India začne s repatriáciou občanov zo zahraničia: Ide o tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

NAÍ DILLÍ - Indická vláda začne od štvrtka s repatriáciou občanov, ktorí v dôsledku koronavírusovej pandémie uviazli v zahraničí. Uviedla to spravodajská televízia CNN.

Počas prvého dňa by malo byť prostredníctvom desiatich repatriačných letov do Indie dopravených 2300 ľudí. V prvom týždni sa uskutoční 64 repatriačných letov, ktoré z 13 krajín dopravia domov 14.800 ľudí.

Pred odletom by mali cestujúci podstúpiť skríningové vyšetrenie. Do Indie sa totiž budú môcť vrátiť iba asymptomatické osoby. Po pristátí v cieľovej destinácii budú musieť všetci pasažieri vyplniť formulár, ktorý následne odovzdajú určenému pracovisku. Formulár obsahuje okrem kontaktných údajov aj otázky týkajúce sa zdravotného stavu cestujúcich.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Možnosť využiť repatriačné lety budú mať osoby v núdzi, starí ľudia, osoby so zdravotným rizikom, tehotné ženy, ako aj ľudia v ťažkej životnej situácii," uviedol indický konzulát v Dubaji. Každý pasažier tiež bude musieť súhlasiť s cenami leteniek, karanténnymi opatreniami po pristátí v Indii, ako aj hygienickými opatreniami na palube lietadiel.

V dôsledku šíriacej sa nákazy COVID-19 indické úrady v marci zakázali všetky medzinárodné lety a tisíce občanov tak uviazli v zahraničí. Domáce a zahraničné letecké spoločnosti majú zakázané prevádzkovať pravidelné komerčné linky do 17. mája.

Snaha o repatriáciu občanov prichádza v čase, keď v Indii postupne dochádza k uvoľňovaniu karanténnych opatrení. V niektorých štátoch Indie sa opäť obnovili priemyselné aj stavebné aktivity. Otvorili sa takisto pobočky niektorých súkromných firiem a časť obchodov. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva India v súčasnosti eviduje 46.433 prípadov ochorenia COVID-19, vrátane 1568 úmrtí.

Viac o téme: PandémiaIndiaNaí DillíKoronavírusRepatriácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu