Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Babiš má ďalší problém: Môže pykať za výroky v Snemovni na adresu Kalouska, zasiahol Najvyšší súd

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

BRNO - Okresný súd Praha-západ sa musí zaoberať žalobou poslanca Miroslava Kalouska (TOP 09) na premiéra Andreja Babiša (ANO) kvôli jeho výrokom v Snemovni. Najvyšší súd (NS) vyhovel Kalouskovmu odvolaniu.

Justícia pôvodné konanie zastavila s tým, že výroky v Snemovni má riešiť mandátový a imunitný výbor, nie občianskoprávny súd. NS uviedol, že sa to navzájom nevylučuje. Rozhodnutie je dostupné na úradnej tabuli.

"Občania ČR majú právo očakávať, že sa nimi volení ústavní činitelia budú aspoň snažiť vystupovať s určitou úrovňou a kultúrou," uvádza sa v rozhodnutí. Poslanci a senátori by podľa verdiktu nemali pokladať parlament za fórum, kde možno bez rozmyslu alebo z nízkych pohnútok predniesť čokoľvek. Trestnému stíhaniu za hlasovanie alebo prejavy v parlamente síce bráni takzvaná indemnita, žaloba na ochranu osobnosti je ale možná.

"Prejav poslanca smerujúci voči inému poslancovi na pôde Poslaneckej snemovne môže vyvolať nielen následky disciplinárne, spočívajúce v prejednaní veci a prípadnom uložení sankcie disciplinárnou komisiou Poslaneckej snemovne, ale pri zásahu do osobnostných práv môže vyvolať tiež následky súkromnoprávne," uviedol hovorca NS Petr Tomíček.

Zlodej zlodejský

Babiš sa v júli 2018 v pléne Snemovne vo vyhrotenej debate do Kalouska ostro pustil a tykal mu. Reagoval na poslancove slová o tom, že premiér pri vysvetľovaní kauzy Čapí hnízdo krivo prisahal na zdravie svojich detí. Premiér označil predsedu poslancov TOP 09 tiež za "ožrana" a "zlodeja zlodejského".

Miroslav Kalousek
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kalousek  (Zdroj: TASR/AP)

"Neviem, koľko má dnes promile ožran Kalousek, zlodej zlodejský, nebudeš ma urážať a nebudeš hovoriť o mojich deťoch," vyhlásil vtedy predseda vlády. Padli aj slová o rozkrádaní ministerstva obrany a zabití vojakov kvôli novým armádnym padákom. Kalousek bol na obrane námestníkom ministra.

Kalousek žiadal od Babiša verejné ospravedlnenie. Konanie o žalobe na ochranu osobnosti zastavil vlani v januári Okresný súd Praha-západ a odkázal Kalouska na snemovný výbor, na ktorý sa ale poslanec podľa svojich slov obracať nechcel. Verdikt potvrdil Krajský súd v Prahe. Teraz sa spor vracia na súd prvého stupňa. O odvolaní na NS rozhodoval senát civilného kolégia so spravodajkyňou Martinou Vršanskou a predsedom Petrom Vojtkom.

Viac o téme: ŽalobaAndrej BabišNajvyšší súdMiroslav KalousekANOTOP 09
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu