Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Reprodukčné číslo v Nemecku sa zvýšilo na úroveň 1: Pribudlo 1144 nových prípadov

Žena chrániaca sa rúškom v Nemecku
Žena chrániaca sa rúškom v Nemecku (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

BERLÍN - Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0) udávajúce, koľko zdravých ľudí sa v priemere nakazí od jedného infikovaného človeka, sa v Nemecku opäť zvýšilo na hodnotu 1. Stalo sa tak po tom, ako sa od minulého týždňa začali postupne uvoľňovať niektoré obmedzenia v boji proti pandémii, upozornil podľa rakúskej verejnoprávnej televízie ORF v pondelok Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Zvýšenie R0 znamená, že počet nových prípadov nákazy prestal mierne klesať, ako sa to dialo v uplynulých dňoch. Hodnota R0 bola v Nemecku začiatkom marca na úrovni 3, k 8. aprílu sa znížila na 1,3 a v predošlých dňoch na 0,9, pričom však nebola stabilná a klesla aj na 0,7.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kancelárka Angela Merkelová spoločne s predstaviteľmi RKI opakovane zdôrazňovali, že hodnota R0 musí byť trvalo nižšia ako 1, aby bolo možné pandémiu zastaviť. Merkelová upozorňovala aj na to, že aj zdanlivo malé uvoľnenia opatrení môžu mať závažný dosah na faktor R0.

V Nemecku sa v rámci zmierňovania zavedených opatrení opäť otvorili niektoré školy a obchody s plochou menšou než 800 metrov štvorcových. Za posledných 24 hodín zaznamenalo Nemecko podľa údajov RKI 1144 nových prípadov nákazy a 163 úmrtí. Celkovo tak v krajine evidujú 156.337 infikovaných a 5913 obetí.

Viac o téme: PandémiaNemeckoBerlínKoronavírusReprodukčné číslo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu