Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Novým ministrom energetiky vo Venezuele je El Aissami: V Spojených štátoch čelí obvineniam

Venezuelský prezident Nicolás Maduro (vpravo) a viceprezident Tareck El Aissami
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (vpravo) a viceprezident Tareck El Aissami (Zdroj: TASR/AP Photo/Ricardo Mazalan, File)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro vymenoval v pondelok za nového ministra energetiky Tarecka El Aissamiho, ktorý v Spojených štátoch čelí obvineniam z obchodovania s drogami, informovala v utorok agentúra DPA.

Aissami bol v rokoch 2017-18 viceprezidentom Venezuely a od roku 2018 zastával post ministra priemyslu. Americká vláda naňho vo februári 2017 uvalila sankcie za jeho údajnú účasť na obchodovaní s kokaínom. Americká prisťahovalecká a colná polícia (ICE) ho minulý rok zaradila do svojho zoznamu desiatich najhľadanejších osôb.

Spojené štáty už uvalili sankcie na desiatky súčasných i bývalých venezuelských predstaviteľov. Ministerstvo spravodlivosti USA koncom marca 2020 vznieslo obvinenia voči Madurovi a ďalším členom jeho vlády z "narkoterorizmu". Spojené štáty ponúkli 15 miliónov dolárov za informácie, ktoré povedú k zatknutiu venezuelského prezidenta.

Maduro takisto vymenoval Asdrúbala Cháveza za šéfa venezuelskej ropnej firmy Petróleos de Venezuela (PDVSA). Asdrúbal je bratrancom bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveza, ktorý zomrel v roku 2013. Venezuela čelí dlhodobej humanitárnej kríze, ľudia trpia okrem iného nedostatkom liekov a zdravotníckeho materiálu, pripomína DPA.

Viac o téme: VenezuelaCaracasNicolás MaduroMinister energetikyTareck El Aissami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu