Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci varujú pred katastrofou: Svet čelí hrozbe rozsiahlych hladomorov biblických rozmerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Predstavitelia Svetového potravinového programu (WFP) vo svojej výročnej správe varovali, že svet čelí v dôsledku pandémie nového koronavírusu hrozbe rozsiahlych hladomorov "biblických rozmerov". Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC.

Výkonný riaditeľ WFP David Beasley uviedol, že na to, aby sa zabránilo katastrofe, je potrebná rýchla akcia. Beasley sa počas videokonferencie obrátil na Bezpečnostnú radu OSN s tým, že svet musí "konať múdro a rýchlo". "Môže sa stať, že budeme čeliť viacerým hladomorom biblických rozmerov v priebehu niekoľkých mesiacov," povedal Beasley. "Pravdou je, že čas nie je na našej strane," zdôraznil.

"Som presvedčený, že s našimi odbornými znalosťami a našimi partnerstvami spoločne vytvoríme tímy a programy, ktoré sú nevyhnutné, aby sme zaistili, že z pandémie COVID-19 sa nestane ľudská a potravinová kríza," vyzval.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Zo správy WFP vyplýva, že počet hladujúcich ľudí by sa mohol zvýšiť zo 135 na viac než 250 miliónov. Najviac ohrozených je desať krajín, ktoré sú poznačené konfliktmi, ekonomickou krízou a klimatickou zmenou: Jemen, Konžská demokratická republika, Afganistan, Venezuela, Etiópia, Južný Sudán, Sudán, Sýria, Nigéria a Haiti. V Južnom Sudáne potravinová kríza vlani ovplyvnila 61 percent tamojšej populácie.

Časti východnej Afriky a južnej Ázie pritom už pred pandémiou koronavírusu čelili vážnemu nedostatku potravín spôsobenému suchom a inváziou kobyliek, pripomenula BBC. Beasley, ktorý sám nedávno prekonal COVID-19, vyjadril v rozhovore pre BBC obavy, že v priebehu mesiacov môže zomrieť až 30 miliónov ľudí, ak OSN nezabezpečí viac potravinovej pomoci a finančných zdrojov.

Viac o téme: KoronavírusWFPCOVID-19David Beasley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu