Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Pompeo opätovne kritizoval Čínu za jej postup v súvislosti s novou pandémiou

Mike Pompeo Zobraziť galériu (2)
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu opätovne v mene americkej vlády kritizoval Čínu v súvislosti s jej postupom na začiatku prepuknutia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA.

"Sme presvedčení, že Komunistická strana Číny o vypuknutí nákazy nového koronavírusu neinformovala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) dostatočne včas," povedal Pompeo. Peking podľa Pompea "nezdieľal všetky informácie" ani po tom, ako upozornil WHO.

Čína podľa Pompea tajila, aká nebezpečná ochorenie COVID-19 je, neoznámila šírenie koronavírusu z človeka na človeka, zaviedla cenzúru voči tým, ktorí sa pokúsili svet varovať, nariadila pozastaviť testovanie a zničila už existujúce vzorky. Dodal, že Čína dosiaľ zvyšku sveta nedala k dispozícií vzorky vírusu, vďaka čomu je tak nemožné zistiť jeho evolúciu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pompeo sa kriticky vyjadril aj na adresu WHO v súvislosti s jej zlyhaním počas pandémie. Americký prezident Donald Trump 14. apríla oznámil, že nariadil zadržanie platieb pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za to, že nezvládla situáciu okolo epidémie nového koronavírusu. WHO vtedy obvinil z toho, že je "veľmi naklonená Číne".

Trump nedávno Peking obvinil zo zatajovania informácií o koronavíruse, hoci v minulosti Čínu v tejto súvislosti chválil. Prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali koncom decembra 2019 v čínskej provincii Wu-chan.

Denuklearizácia KĽDR je nevyhnutná bez ohľadu na to, kto je pri moci

Spojené štáty budú požadovať denuklearizáciu Severnej Kórey bez ohľadu na to, kto bude pri moci v tejto ázijskej krajine. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP. Jeho výrok prichádza na pozadí špekulácií o zlom zdravotnom stave severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Pompeo ďalej uviedol, že sa stretol s vplyvnou Kimovou sestrou Kim Jo-džong, ktorej nedávny vzostup v mocenskej hierarchii podľa expertov naznačuje jej možné prebratie moci v budúcnosti. "Mal som možnosť stretnúť sa s ňou niekoľkokrát, ale výzva zostáva rovnaká - nech bude na čele Severnej Kórey ktokoľvek," povedal šéf americkej diplomacie. Minister opäť pripomenul sľub USA priniesť severokórejskému ľudu "svetlejšiu budúcnosť", ak sa Pchjongjang vzdá jadrových zbraní.

Kim Jo-džong, sestra Kim
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Ahn Young-joon))

"Musia sa preukázateľne denuklearizovať bez ohľadu na to, kto bude vodcom," zdôraznil Pompeo. Pompeo v roku 2018 navštívil Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) štyrikrát, keď pripravoval historické summity amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kim Čong-una. Nádeje na prelom ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA sa však podľa AFP nezdajú reálne. KĽDR nedávno opäť pristúpila k raketovým skúškam a Washington odmieta žiadosti Pchjongjangu o zmiernenie sankcií pred plnou denuklearizáciou.

Internetový spravodajský server Daily NK, ktorý spravujú najmä prebehlíci z KĽDR, napísal, že Kim Čong-un začiatkom apríla podstúpil kardiovaskulárnu liečbu. Pod jeho zlý zdravotný stav sa malo podpísať tuhé fajčenie, obezita a prepracovanosť. Americká stanica CNN uviedla, že vodca sa po operácii nachádza v "kritickom ohrození", ale Južná Kórea, ktorá je technicky stále vo vojnovom stave s KĽDR, vyhlásila, že u svojho severného suseda nezaznamenala žiadnu nezvyčajnú aktivitu.

Viac o téme: PandémiaKritikaČínaKoronavírusSpojené štátyMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu