Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyčíslili škody spôsobené ničivým zemetrasením v Záhrebe: Ide o miliardy eur

Zemetrasenie zasiahlo 22. marca chorvátske hlavné mesto Záhreb
Zemetrasenie zasiahlo 22. marca chorvátske hlavné mesto Záhreb (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ZÁHREB - Zemetrasenie, ktoré 22. marca zasiahlo chorvátske hlavné mesto Záhreb, spôsobilo škody vo výške približne 42 miliárd kún (cca 5,5 miliardy eur). Oznámila to v stredu chorvátska vláda, ktorú citovala agentúra Reuters. Krajina sa bude snažiť potrebné financie na obnovu škôd získať zo zahraničia.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 si vyžiadalo život 15-ročného dievčaťa a zranenia ďalších 27 osôb. V dôsledku poškodených budov muselo mnoho ľudí opustiť svoje domovy. "Naši odborníci, ktorí konzultovali aj so zahraničnými kolegami, odhadujú škody na zhruba 42 miliárd kún. Bezodkladne je potrebné dokončiť opravu komínov, vodovodov a vykurovacích zariadení, aby sa ľudia mohli vrátiť domov," uviedol minister výstavby a územného plánovania Predrag Štromar.

Následne podľa jeho slov posúdia opravu poškodených nemocníc a škôl. "Požiadame tiež o (finančnú) pomoc Európsku komisiu a Svetovú banku a taktiež plánujeme darcovskú konferenciu," dodal Štromar. Minister financií Zdravko Marič povedal, že Chorvátsko bude v nasledujúcich mesiacoch potrebovať až 70 miliárd kún, aby bolo možné zvládnuť ekonomické dôsledky koronavírusovej krízy.

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie ZáhrebChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu