Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Trumpov kabinet bojuje s následkami pandémie: Prezident pozastavil imigráciu do USA

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump oznámil v utorok večer (miestneho času) 60-dňový zákaz imigrácie do Spojených štátoch. Ten bude platiť pre osoby, ktoré sa usilujú v USA získať zelenú kartu, čiže povolenie na trvalý pobyt. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Rozhodnutie na dva mesiace zastaviť vydávanie väčšiny pracovných víz má viac než 22 miliónom nezamestnaným Američanom v čase pandémie nového koronavírusu pomôcť ochrániť ich pracovné miesta.

"Zastavením imigrácie dopomôžeme tomu, aby sa po tom, ako sa Amerika znova otvorí, nezamestnaní Američania dostali k pracovným pozíciám ako prví," povedal Trump v Bielom Dome na každodennom brífingu venujúcom sa koronavírusu. Bolo by totiž podľa neho nespravodlivé, ak by Američanov nahradili pracovné sily imigrantov zo zahraničia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Toto zastavenie (vydávanie víz) bude v platnosti 60 dní," povedal Trump s tým, že o prípadnom predĺžení či zmenách rozhodne na základe "ekonomických okolností v danom čase". To, že Trump plánuje podpísať výkonné nariadenie na dočasný zákaz imigrácie do USA avizoval už v noci na utorok na Twitteri.

K opatreniu prichádza v čase, keď počet mŕtvych v súvislosti s koronavírusovým ochorením COVID-19 presiahol v USA podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 44.000, pričom infikovaných je vyše 820.000 osôb.

Viac o téme: ImigráciaUSADonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu