Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump nariadil armáde, aby v prípade ohrozenia zaútočila na iránske lode

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump prikázal americkej armáde zničiť akékoľvek iránske plavidlo, ktoré by obťažovalo lode vojenského námorníctva Spojených štátov. Oznámil to v stredu samotný Trump, ktorého citovala agentúra AFP.

"Americkému vojenskému námorníctvu som nariadil, aby spustilo paľbu a zničilo akékoľvek iránske delové člny v prípade, že budú na mori obťažovať naše lode," napísal Trump na Twitteri. Jedenásť menších ozbrojených plavidiel Iránskych revolučných gárd sa minulý týždeň v severnej časti Perzského zálivu tesne priblížilo k lodiam amerického vojenského námorníctva, ktoré v tejto oblasti vykonávali cvičenie.

Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Iránci sa dopustili "nebezpečných a provokatívnych činov", pri ktorých hrozila zrážka alebo aj horšie následky. Iránske revolučné gardy naopak v nedeľu americké vojenské námorníctvo obvinili z "neprofesionálneho a provokatívneho správania", ktoré narušilo ich vlastné cvičenia.

Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený veliteľ jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Irán reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.

Viac o téme: LoďNámorníctvoUSADonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu