Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vojenská sila Ruska sa neukáže: Vojaci, ktorí trénovali nástup, putujú do karantény

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko umiestnilo do karantény tisícky vojakov, ktorí sa zúčastnili na nácviku na slávnostnú prehliadku pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Prehliadka sa mala konať 9. mája v Moskve i napriek hrozbe pandémie COVID-19, prezident Vladimir Putin však medzitým rozhodol o jej odklade. Požiadali ho o to viaceré organizácie veteránov druhej svetovej vojny, a to v súvislosti s epidemiologickou situáciou v krajine.

Dvaja policajti hliadkujú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ministerstvo obrany uviedlo, že približne 15.000 vojakov pošle späť na ich základne, kde absolvujú dvojtýždňovú karanténu. Rezort nenaznačil, že by bol niektorý z vojakov infikovaný novým druhom koronavírusu, ktorý chorobu COVID-19 spúšťa. Kremeľ sa však zdráhal odložiť vojenskú prehliadku, ktorú chcel Putin využiť na posilnenie vzťahov so zahraničnými lídrami, najmä so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Jeho účasť sa očakávala, napísal v pondelok denník The Guardian.

Prípady nákazy boli zaznamenané v niekoľkých ruských vojenských jednotkách i akadémiách. Ministerstvo obrany minulý týždeň potvrdilo, že desiatky kadetov a inštruktorov z Nachimovovej námornej školy, ktorá na slávnostnú vojenskú prehliadku posiela svoju delegáciu, sa infikovalo koronavírusom. Ministerstvo tvrdí, že žiadny z týchto infikovaných sa na nácviku nezúčastnil.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Na uniknutom videozázname je vidno tisícky vojakov zoradených na nácvikovej ploche neďaleko Moskvy. Video vyvolalo prekvapenie i rozhorčenie, keďže v hlavnom meste a okolitej oblasti platia prísne opatrenia týkajúce sa dodržiavania fyzického odstupu. Ministerstvo obrany podľa zmieneného britského média potvrdilo, že nácvik na slávnostnú vojenskú prehliadku sa konal 1. apríla, pričom skúšky v plnej uniforme boli naplánované na 29. apríla a 4. mája.

Viac o téme: PrehliadkaVojaciKaranténaRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu