Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS EÚ bude pomáhať obyvateľom východnej Ukrajiny: Na pomoc vyčlenila 13 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

BRUSEL - Európska únia sa rozhodla vyčleniť 13 miliónov eur na pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, ktorí sú najviac postihnutí tamojším konfliktom. Humanitárne projekty financované EÚ majú zároveň pomôcť v boji proti šíreniu koronavírusu v ukrajinskom Donbase, informovala vo štvrtok Európska komisia (EK).

Pomoc EÚ má okrem iného zaistiť obyvateľom východnej Ukrajiny základné služby, ako sú zdravotná starostlivosť či prístup k vode a ku vzdelávaniu. "Prístup k takýmto službám je teraz ešte dôležitejší z dôvodu prepuknutia pandémie koronavírusu. EÚ podporuje ľudí v núdzi na oboch stranách kontaktnej línie (v Donbase)," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Nové finančné prostriedky EÚ pomôžu aj pri oprave budov poškodených ozbrojeným konfliktom, hlavne škôl a zdravotníckych zariadení. Humanitárna pomoc EÚ pre východnú Ukrajinu sa poskytuje prostredníctvom agentúr OSN, mimovládnych organizácií a Medzinárodného výboru Červeného kríža. EÚ preto vyzvala na neobmedzený prístup humanitárnych organizácií do oblastí, ktoré sú pod kontrolou proruských povstalcov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Od marca 2014 konflikt na východe Ukrajiny zasiahol viac ako 5,2 milióna ľudí, z ktorých 3,5 milióna je odkázaných na humanitárnu pomoc. Humanitárne potreby v tejto oblasti neustále rastú, najmä v oblastiach mimo kontroly vládnych síl. Ďalšie komplikácie pri doručovaní humanitárnej pomoci spôsobila pandémia koronavírusu.

Viac o téme: EKUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu