Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ešte nemajú vyhraté: Na požiarovisku v zóne okolo Černobyľu pokračujú v hasení ohnísk tlenia

Požiar v okolí vybuchnutej elektrárne sa rýchlo šíril
Požiar v okolí vybuchnutej elektrárne sa rýchlo šíril (Zdroj: SITA/AP Photo/Yaroslav Yemelianenko)

KYJEV - V uzavretej zóne okolo jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle pokračuje aj vo štvrtok hasenie ohnísk tlenia po požiari trávnatých porastov, ktorý vyvolal obavy zo zvýšenia úrovne radiácie.

Tlačová služba ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie podľa agentúry Ukrinform vo štvrtok informovala, že hasiči a zamestnanci tohto rezortu pokračujú v hasení tlejúcich pňov a stromov na území, kde 4. apríla vypukol lesný požiar, ktorý sa podarilo zlikvidovať až po desiatich dňoch. Ministerstvo dodalo, že v uzavretej zóne nie sú ohniská otvoreného horenia.

Ukrinform v stredu uviedol, že polícia vypočúva dve osoby, ktoré sú podozrivé zo spôsobenia požiaru v uzavretej zóne. Po havárii v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ku ktorej došlo 26. apríla 1986, vytvorili okolo nej uzavretú zónu s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov.

Táto oblasť je neobývaná, výnimku tvorí asi 200 ľudí, ktorí sa odmietajú podriadiť príkazom úradov. Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách a často vedie k ničivým lesným požiarom.

Viac o téme: PožiarHasičiJadrová elektráreňUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu