Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvrdý úder pre nemocnice, netrýzni ich len obávaný KORONAVÍRUS: Hrozby z iného sveta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Koronavírus má na svedomí desaťtisíce obetí a boj stále nekončí. Mnohé nemocnice sú preplnené, pacienti v nich bojujú o svoje životy. Do smutnej reality sa ale miešajú aj hrozby z virtuálneho sveta. Na scéne sú kyberkriminálnici.

Nemocnice a mnohé iné zdravotnícke zariadenia sú v prvej línii v boji s ochorením COVID-19. No okrem tejto nákazy musia čeliť aj ďalších hrozbám, pod ktoré sa podpisujú takzvaní kyberkriminálnici. Ako uvádza Interpol, zločinci útočia pomocou techniky ransomware. Čo to ale znamená?

"Ransomware je malvér, ktorý môžu útočníci využiť na uzamknutie zariadenia alebo zašifrovanie jeho obsahu s cieľom vymôcť od majiteľa daného zariadenia peniaze. Na oplátku autori škodlivého kódu sľubujú, samozrejme, bez akýchkoľvek záruk, obnovenie prístupu k zablokovanému zariadeniu alebo dátam," objasňuje Eset na svojej webovej stránke.

Tvrdý úder pre nemocnice,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločnosť Avast zas upozorňuje, že takýto hackerský útok vás môže dostať do veľmi nepríjemnej situácie. Ide o sofistikovaný program vytvorený podvodníkmi s dobrými znalosťami počítačového programovania. "Vaše PC môžete nakaziť spustením zavírovanej prílohy emailu, prostredníctvom webového prehliadača alebo náhodnou návštevou webu, ktorý je týmto malvérom infikovaný. Môže sa tiež šíriť cez počítačovú sieť," uvádza Avast na svojom webe.

Rukojemníci

Práve v súvislosti s takýmito útokmi na nemocnice v obzvlášť citlivom období však jednotlivým štátom pomáha aj Interpol. Medzinárodná policajná organizácia vydala varovanie, tzv. "purpurové oznámenie", keďže tím zaoberajúci sa kyberkriminalitou už zaznamenal výrazný nárast počtu pokusov o útoky proti kľúčovým organizáciám. Zločinci využívajú ransomware s cieľom držať nemocnice ako digitálnych rukojemníkov. Chcú im zabrániť, aby sa dostali k dôležitým súborom a systémom, až kým nezaplatia výkupné.

Interpol informoval, že v súčasnosti pomáha nielen, čo sa týka zhromažďovania informácií o možných útokoch, ale zúčastňuje sa aj na vyšetrovaní v už zasiahnutých štátoch. "Keďže nemocnice a zdravotnícke organizácie po celom svete pracujú nonstop na zachovaní blaha pre jednotlivcov postihnutých koronavírusom, stali sa cieľmi pre bezohľadných kyberkriminálnikov, ktorí sa snažia dosiahnuť zisk na úkor chorých pacientov," uviedol generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Šéf Interpolu tiež dodal, že takéto útoky môžu viesť aj k úmrtiam. Práve preto organizácia podáva pomocnú ruku. Cieľom je, aby systémy nemocníc zostali nedotknuté. Interpol tiež zhromažďuje zoznam podozrivých internetových domén týkajúcich sa COVID-19. Kľúčovou je v súčasnosti prevencia. Zdá sa, že v tomto okamihu sa ransomware šíri predovšetkým prostredníctvom e-mailov. Často sa v nich nepravdivo uvádza, že obsahujú informácie týkajúce sa koronavírusu od vládnych organizácií jednotlivých štátov. Práve to nabáda k tomu, aby ich príjemcovia otvorili.

KORONAVÍRUS ruka v ruke s novými hrozbami: Na KRIMI scéne je rušno, tieto scenáre sa môžu dotknúť aj vás

Interpol nemocniciam radí, aby zabezpečili pravidelnú aktualizáciu svojich systémov. Mali by tiež vykonávať prísne bezpečnostné opatrenia, zálohovať svoje súbory a ukladať ich oddelene od svojich systémov.

Čo radí Interpol?

  • emaily otvárajte iba v prípade, že odosielateľom je dôveryhodný zdroj. To isté platí aj čo sa týka sťahovania prílohy
  • neklikajte na odkazy, ktoré vám zaslal neznámy odosielateľ
  • zabezpečte svoje systémy na ochranu pred spamom
  • zálohujte všetky dôležité súbory
  • súbory ukladajte aj nezávisle na vašom systéme, napríklad na externej jednotke
  • uistite sa, že máte nainštalovaný antivírusový systém
  • používajte silné a jedinečné heslá, pravidelne ich aktualizujte
Viac o téme: KriminalitaInterpolKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu